Рубрика: Автомобилска техника
Роботизиран механички менувач
Автор: Томе Скендеровски
Ова е само дел од статијата која во целост е објавена во

Емитер 11/2010.

Нарачајте го овој број или најавете се за да ја прочитате целата статија.


Кога стариот добар класичен мануелен менувач без суштински интервенции во механизмот ќе се автоматизира, се добива роботизиран механички менувач, кој ќе биде темата на овој втор напис од серијалот посветен на современите автоматски автомобилски менувачи. Ќе ја прокоментирам идејата, конструкцијата (изведбата) и основните карактеристики на овие типови менувачи благодарејќи на кои засега сигурно си го обезбедуваат "местото под сонцето" на конкурентниот пазар на преносници. И уште повеќе, во текстот што следува ќе се запознаете што сè се подразбира под терминот автоматизација на класичен мануелен менувач и ќе изнесам некои основни насоки како тоа да се направи.

Клучни зборови:

Рендериран приказ (пресек) на роботизиран механички менувач на Опел.

Ова е само дел од статијата која во целост е објавена во Емитер 11/2010. Нарачајте го овој број за да ја прочитате целата статија, а ако веќе го имате купено електронското издание најавете се за да го прочитате.