Рубрика: Автомобилска техника
Збор-два за дизајнот на автомобилите
Автор: Томе Скендеровски
Ова е само дел од статијата која во целост е објавена во

Емитер 6-7/2014.

Нарачајте го овој број или најавете се за да ја прочитате целата статија.


Во поново време со право се смета дека дизајнот на автомобилот најмногу придонесува во одмерувањето на фактите кои претежнуваат да се донесе одлука за купување на конкретниот автомобил. И со право е така, со оглед на фактот што најчесто купувачот, во почетокот емотивно го доживува дизајнот, а потоа и емотивно се поврзува со својот автомобил, кој најчесто го нарекува и лимен љубимец. Дизајнот е можеби најдискутираниот, а за некои и најдискутабилното нешто кај автомобилите. Вечно е прашањето дали овој дизајн е добар или не. Овај текст ќе биде посветен на надворешниот и на внатрешниот дизајн кај автомобилите.

Дизајнот отсекогаш бил интересна тема. За среќа, секогаш се добредојдени дискусиите за него и од пошироката публика. Една таква дискусија ќе понудам во текстот кој следува, со тоа што под поимот дизајн во овој текст ќе го подразбираме исклучиво надворешниот и внатрешниот дизајн на автомобилската каросерија. Исто така, примерите и размислувањата изнесени во овој текст се однесуваат на сериските и високосериските автомобили.

Клучни зборови:
" href="https://emiter.com.mk/sites/default/files/sliki/napis/2_emiter_PorscheCarreraCabrio1980.jpg">

Легендарниот "Порше 911". Ремек-дело на големиот Фери Порше

Ова е само дел од статијата која во целост е објавена во Емитер 6-7/2014. Нарачајте го овој број за да ја прочитате целата статија, а ако веќе го имате купено електронското издание најавете се за да го прочитате.