Рубрика: Автомобилска техника
Одржување и поправка на автомобилите (11): Кочниците слабо сопираат
Автор: Томе Скендеровски
Ова е само дел од статијата која во целост е објавена во

Емитер 6/2009.

Нарачајте го овој број или најавете се за да ја прочитате целата статија.


Најпоправуваниот систем од автомобилот е системот за кочење (или сопирање). За постарите автомобили, оваа констатација е, со гаранција, точна. За понеискусните автомеханичари и оние кој сами се пробиваат во автомеханичарскиот занает, поправката на овој систем лесно може да се претвори во "ноќен кошмар" или комплекс. За успешно справување со него, потребни се темелни практични познавања од механизмите и хидрауликата, а во поново време (за АБС-от) и електрониката. Во следните три написи ќе се обидам да ја олеснам ситуацијата околу одржувањето на системот за сопирање со мноштво практични совети и напомени. Започнуваме со општи воведни напомени и случајот кога Кочниците слабо сопираат.

Клучни зборови:

Ова е само дел од статијата која во целост е објавена во Емитер 6/2009. Нарачајте го овој број за да ја прочитате целата статија, а ако веќе го имате купено електронското издание најавете се за да го прочитате.