Астрономија и астронаутика

Хипотезата за астрономски причини за ненадејното исчезнување на диносаурусите пред 65 милиони години е базирана главно врз геолошки наоди, кои според палеонтолозите, не се "доволно убедливи", па таа не станала општо прифатена теорија. Но, во најново време, група астрофизичари излезе со многу силни астрономски аргументи, кои освен што ја поткрепиле таа хипотеза, го демаскирале и астероидот "убиец" на диносаурусите.


Електроника

Во комбинација со стандарден дигитален мултиметар овој едноставен додаток овозможува мерење на големи АЦ и ДЦ струи без прекинување на струјното коло.


Електроника

Ако често ви се случува да организирате забави во вашиот дом, а притоа како извор на музика го користите вашиот персонален сметач и WinAmp плеерот сигурно сте се обиделе гостите да ги импресионирате со визуализациите на WinAmp со "чудните" шари, линии, кругови кои "играат" по екранот од мониторот по ритамот од музиката.


Автомобилска техника

Ова е еден многу незгоден дефект, затоа што нема чисти или еднозначно дефинирани симптоми. Многу тешко е да се дојде до дијагноза (причина за дефектот), а најчесто на крај се постапува и по методот на елиминација, т.е. вградување исправен дел доколку се сомневаме на него, и така сé по ред, додека не се поправи моторот. Меѓутоа, потребно е најнапред да ги исцрпиме сите други можности што ни стојат на располагање за да дојдеме до дијагнозата.


Фототехника
Типичен пример на голем динамички опсег

На прагот сме кон потполна дигитализација на фотографијата. Ова е период на имплементација во дигиталната фотографија на најсуптилните познати аналогни постапки за подобрување на квалитетот на сликата. Но, се разбира, се разработуваат и нови постапки. Денес, менувањето на контрастот, осветлувањето или заситувањето на боите претставува детска игра во Фотошоп. Сепак, тоа не е доволно верно да се пренесе на хартија она што нашето око го гледа. Зошто?


Информатика

Постојаното намалување на цените на технологиите за безжична комуникација, како и на сензорите и уредите за процесирање, доведе до појавување на нова генерација паметни системи кои максимално ја искористувааат моќта на работењето во "заедница". Ниската цена овозможи комбинирање на овие технологии во уреди со мали димензии, па започнаа да се имплементираат системи со користење на десетици, па дури и неколку илјади вакви уреди.


Фототехника

Спој на елеганција, опции и одлична завршна обработка – така би гласел описот на Sony DSC-T500 во една реченица. Комбинацијата со High Definition видеоформатот го прави целосно решение кое без сомнение ќе ги задоволи потребите на корисниците за кои е наменет.


Информатика
Мултимедијата на прво место - Radeon HD 4550

Графичките картички од нижата средна, средната и вишата средна категорија секогаш биле најатрактивни за купувачите, најмногу поради одличниот однос цена - перформанси. Секако, кон тоа треба да се додаде и куповната моќ, но и делумната неупатеност на самите купувачи, кои најчесто не ја разбираат разликата помеѓу основните параметри на графичките картички.


Фототехника

Ова е последно издание на "Фотоемитер" за 2008, нашата рубрика каде што читателите ги презентираат своите фотографии и при тоа освојуваат вредни награди, но истовремено преку коментарите и советите од нашиот фотоселектор имаат и можност да ги подобрат своите фотографски вештини. Во овој број за најдобри се прогласени фотографиите на Атанас Бајлозов, Енкел Дика и Александар Георгиев, но уште неколку други се пласираа за завршната изложба.


Информатика

Секој корисник на Windows се сретнал со проблемот на бавно вклучување и (или) исклучување на компјутерот, како и генерално бавна работа на системот. Причините за ова може да бидат различни, но една од најчестите е големиот број програми кои се вчитуваат со стартување на оперативниот систем. Имено, секој од овие програми зазема одреден простор од RAM меморијата, со што се смалува расположивата RAM меморија потребна за стартување на некоја апликација.


Електроника

Сигурно веќе сте заборавиле кога сте набавиле нов ДВД-плеер за вашиот персонален компјутер, а да не зборувам за стариот CD ROM кој одамна не го користите... Ако располагате со CD ROM кој има два командни тастера Play (Forward) и Stop (Eject), тогаш можете да го користите одвоено од компјутерот за слушање на музика. Потребно е само да го изградите овој стабилизиран насочувач за еднонасочен напон од +12 и +5V и некој од моќните NF-засилувачи објавени во ЕМИТЕР и забавата може да започне.


На граница на науката

Многубројни се сведоштвата на сведоците за "блиски средби од трет вид" со вонземјани. Дали станува збор за едни те исти вонземни посетители од една иста раса, или Земјата е една од најпопуларните егзотични туристички дестинации во понудата на вонземните туристичките агенции ширум галаксијава, независно од вонземната раса? Тогаш сигурно на Земјата би доаѓале различни раси вонземјани. Уфолозите се обиделе да направати некој ред во извештаите од сведоците и да откријат за што станува збор.


Електротехника

Моторот кој е тема на овој напис е верзија на добро познатиот колекторски мотор, но е упростен и со одлични инструкции за негово составување и објаснување како работи. На прикажаниот модел на електромотор не би можеле да му дадеме задача да врши некоја работа во подолг временски период, но затоа тој може да се искористи како одлична вежба за практично изучување на колекторските мотори.


Електроника

Еден од нашите читатели има прегорен торусен трансформатор кој сака повторно да го врати во работа. Бидејќи соодветниот одговор изискува поинаков квалитет и повеќе простор од тој што го применуваме во рубриката "Писма", решивме одговорот да го дадеме во форма на посебен напис. Во текстот што следи дадени се сите неопходни формули и практични совети за успешно премотување на торусен трансформатор во аматерски услови.


Информатика

Замисли да можеш да ја префрлиш содржината на целиот ДВД во својот компјутер за помалку од 15 секунди или да преснимиш стотина МП3 песнички за неполна секунда! Научна фантастика? Не! Реалност за неколку месеци!


Астрономија и астронаутика

Минатиот месец сондата Феникс престана со комуникација по нешто повеќе од пет месеци откако слета на површината на Црвената планета. Како што беше предвидено, со смената на годишните времиња на Марс дојде и до намалување на сончевиот период во арктичкиот круг - местото каде што роботот слета. Недостатокот од сончева светлина значеше и недоволно енергија за сончевите колекторски ќелии, кои генерираат електрична енергија за инструментите на сондата.


Аудио и видеотехника

Минитујаризацијата своја трага остави и во доменот на преносливите диктофони. Ови корисни уредчиња станаа секојдневие за многумина, од професионалните новинари и тон мајстори, па сè до презафатените бизнисмени и студентите, односно за сите оние коишто имаат потреба од гласовен бележник, потсетник или висококвалитетен тонски запис на некој настан. Компанијата Olympus веќе одамна е присутна на овој сегмент од пазарот.


Информатика

Во последно време сé повеќе се зборуваше за новиот оперативен систем на Мицрософт, кој засега е познат како Windows 7, а според некои најави од компанијата тие немаат намера да го сменат неговиот назив. И додека гласините за новитетите што треба да ги донесе новиот оперативен систем не кажуваа ништо конкретно, имаше најави дека Мицрософт наскоро ќе излезе со повеќе детали. Тоа и се случи на Microsoft Professinoal Developers Конференцијата (PDC 2008) одржана во Лос Анџелес.


Електротехника

Макита како производител на алати за разна намена во повеќе области од занаетчиството и индустријата, секојдневно ги следи потребите на своите потрошувачи. Во таа насока, многу производи на компанијата се дизајнирани да одговорат на извршување на својата задача во секакви услови.


Историја и археологија

Во внатрешна Монголија, Кина, е пронајден најголемиот досега диносаурус со изглед на птица.


Телекомуникации

SATCOM easyLINK е првиот мобилен систем со комплетна далечинска команда (remote control), за дигитална трансмисија на видео и аудиоматеријали, преку сателит. Битна карактеристика на системот е професионална презентација на аудио и видеоинформации во светот на неограничени комуникации.


Аудио и видеотехника

Една од посебностите на full HD LCD телевизорот на Самсунг со ознака LE40A786 е тоа што наместо флуоресцентни ламби ја користи технологијата на LED заднинско осветлување, што како краен бенефит значи обезбедување добра еднообразност и извонреден констраст на сликата.


Информатика

Модернизацијата со големи чекори навлегува во образованието, па по "неодамнешната" замена на класичното ѕвонче со електронско, на повидок е истата судбина да ја доживее и можеби главниот школски симбол, зелената табла. Обиди за пронаоѓање алтернативно решение за групна презентација на информации пред учениците, секако, има многу, но ниту еден не овозможува интеракација до тој степен како што тоа го прават активните табли.


Информатика

SSD (Solid State Drive) дисковите за прв пат беа претставени пред околу 25 години. Досега на овој пазар, помалку или повеќе успешно, се претставија повеќе компании, а перформансите на нивните производи се поприлично променливи, но видливо е дека имаат нагорна линија како и тренд на намалување на цената. Сето тоа придонесува за зголемен интерес на пазарот, а гигантот Интел е еден од оние кои одамна гледаат иднина во производство на SSD дискови.


Електроника

Што е холов ефект, како се манифестира и каде се применува.


Омнибус

Нобеловите награди за 2008 година им се доделени на 12 научници и активисти. Најпрестижните награди (за физика, хемија и медицина) оваа година се поделени меѓу повеќе добитници, а слично како и минатата, така и оваа година изборот на лауреатот за Нобелова награда за мир повторно побуди реакции. Бројот на Нобеловите лауреати од оваа година изнесува 809.


Астрономија и астронаутика

Ова е нашиот краток водич за астрономи-аматери. Дознајте што, каде и како можете да набљудувате овој месец на нашето небо со помош на голо око, обичен двоглед и аматерски телескоп. Овој месец ќе помине во знакот на окултацијата на Венера со Месечината.


Електроника

Тапанот е еден од најстарите музички инструменти кој, меѓу другото, освен за создавање музика на некои места од Земјината топка се употребувал и како најран вид на безжична комуникација, нешто како предисториски телеграф ;-). Звукот на тапанот настанува при удар со стап или рака на кожа затегната и прицврстена врз шуплив предмет. Кожата предизвикува вибрации на околниот воздух создавајќи на тој начин звук.


Омнибус

Motorola го претстави првиот мобилен телефон со кружен екран AURA; Необични аурори над северниот пол на Сатурн; Последни подготовки за Арес 5; Нова правописна алатка на Мајкрософт за MS Office; 16. интернационален фестивал на аматерски документарен филм "Камера 300" - Битола; Cloud Computing решенија од HP; Наскоро мобилен за луѓе со оштетен слух; Енергија од асфалтните патишта; Ако досега не сте знаеле, сега знајте дека...


Годишен индекс

Рубриката Годишен индекс ви овозможува преглед на сите написи објавени во тековната година систематизирани по азбучен ред и научни области. Кога ќе го лоцирате насловот на написот кој ве интересира едноставно следете ги точките и дознавате во кој број на ЕМИТЕР тој бил објавен во тековната година и на која страница. Годишниот индекс е особено практичен прилог за читателите кои ги чуваат (укоричуваат) примероците од цела година.


Писма
Полнач на акумулатори од PC напојување
Нацрти на плочките и повеќе електроника
Совети за купување лаптоп
Кутија од скенер за УВ осветлувачот
Автомат за скалично светло SLC-11
Промени во диференцијалниот термостат