Рубрика: Електроника
Електронски тапан
Автор: Н Н
Ова е само дел од статијата која во целост е објавена во

Емитер 12/2008.

Нарачајте го овој број или најавете се за да ја прочитате целата статија.


Тапанот е еден од најстарите музички инструменти кој, меѓу другото, освен за создавање музика на некои места од Земјината топка се употребувал и како најран вид на безжична комуникација, нешто како предисториски телеграф ;-). Звукот на тапанот настанува при удар со стап или рака на кожа затегната и прицврстена врз шуплив предмет. Кожата предизвикува вибрации на околниот воздух создавајќи на тој начин звук. Но, во ова време на високи технологии постои замена за оптегнатата кожа на кутрото животно со електронски конструиран тапан. Едно вакво решение ви нудиме во овој напис.

Главни елементи и материјали:
Печатена плочка: ППК350

транзистор BC517

 

Ова е само дел од статијата која во целост е објавена во Емитер 12/2008. Нарачајте го овој број за да ја прочитате целата статија, а ако веќе го имате купено електронското издание најавете се за да го прочитате.