Рубрика: Електроника
Адаптер за струјна клешта
Автори: Георги Ефтимов, Славко Стојковски
Ова е само дел од статијата која во целост е објавена во

Емитер 12/2008.

Нарачајте го овој број или најавете се за да ја прочитате целата статија.


Во комбинација со стандарден дигитален мултиметар овој едноставен додаток овозможува мерење на големи АЦ и ДЦ струи без прекинување на струјното коло.

Бидејќи може да се користи и без прекинување на струјното коло, струјната клешта е исклучително згодна за мерење струја. Не толку поради едноставната постапка, туку поради безбедноста при спроведување на постапката на мерење. Посебно кога се мерат големи струи или мерењето се врши при висок напон. За жал, предностите губат смисла кога ќе се спомне цената. Постарите модели и не се толку скапи, но можат да мерат само наизменична струја. Современите модели мерат сè и сешто, а од нивната цена боли глава. Карактеристиките на адаптерот што ви го нудиме ни од далеку не може да се споредат со карактеристиките на фабрички изработена струјна клешта. Неговата предност лежи во цената. Ако располагате со добар дигитален мултиметар дополнителниот трошок не е поголем од 600 денари.

Технички карактеристики:

излез: - typ 1 A ≡ 1 mV за AC и DC подрачје резолуција: - DMM зависност 100 mA при 0,1 mV резолуција на DMM опсег на мерење: - DC max 150 A до 900 A со демагнетизација на јадрото - AC max 630 A линеарност: - typ 4% на цел опсег при 25º C AC фреквен-тен одѕив: -3 dB при 20 kHz отчитувањето зависи од AC одзивот на DMM потрошувачка: max 15 mA

 
Главни елементи и материјали:
Печатена плочка: ППК348
торусно јадро;
хал сензор UGN3503;
ИК LM358;

Ова е само дел од статијата која во целост е објавена во Емитер 12/2008. Нарачајте го овој број за да ја прочитате целата статија, а ако веќе го имате купено електронското издание најавете се за да го прочитате.