Рубрика: Електроника
Стабилизиран насочувач за CD ROM
Автор: Петар Аврамовски
Ова е само дел од статијата која во целост е објавена во

Емитер 12/2008.

Нарачајте го овој број или најавете се за да ја прочитате целата статија.


Сигурно веќе сте заборавиле кога сте набавиле нов ДВД-плеер за вашиот персонален компјутер, а да не зборувам за стариот CD ROM кој одамна не го користите... Ако располагате со CD ROM кој има два командни тастера Play (Forward) и Stop (Eject), тогаш можете да го користите одвоено од компјутерот за слушање на музика. Потребно е само да го изградите овој стабилизиран насочувач за еднонасочен напон од +12 и +5V и некој од моќните NF-засилувачи објавени во ЕМИТЕР и забавата може да започне.

Не помина долго време откако ги заменивте старите добри CD ROM читачи со CD рикордери. Потоа сигурно останавте во тренд, па на местото на CD снимачот поставивте DVD снимач. Сум видел конфигурации кај пријатели кои носталгично ги чуваат сите модели на оптички уреди и ги редат во висина, како во осумдесеттите и деведесеттите кога беше модерно (читај езотерично) да се има што повисок музички систем, со што повеќе музички компоненти во негов состав. Но, дојде денот кога снема повеќе место во куќиштето на вашиот персонален компјутер, па "најстариот во фамилијата" - CD ROM читачот, мора да оди на заслужен одмор. Единствен предуслов за обезбедување автономија на вашиот CD плеер е постоењето на две командни копчиња (тастери) за соодветни команди на предната командна плоча на уредот: копче за PLAY (Start) и копче за внес (исфрлање) на дискот, EJECT. Воедно, копчето за "старт" служи и за брзо придвижување низ музичкиот материјал (forward), а копчето за исфрлање служи и како "стоп" команда. Изведбите на CD плеери кои имаат само едно копче за внес, односно исфрлање на дискот, (eject/stop) не можат да се адаптираат за музичка репродукција надвор од компјутерот.

Главни елементи и материјали:
Печатена плочка: ППК351
трансформатор 230V/14 - 16V/30W;
ИК LM317, LM7805
 
Клучни зборови:

Ова е само дел од статијата која во целост е објавена во Емитер 12/2008. Нарачајте го овој број за да ја прочитате целата статија, а ако веќе го имате купено електронското издание најавете се за да го прочитате.