Рубрика: Електротехника
Направи сам: Модел на електромотор
Автор: Влатко Костадиновски
Ова е само дел од статијата која во целост е објавена во

Емитер 12/2008.

Нарачајте го овој број или најавете се за да ја прочитате целата статија.


Моторот кој е тема на овој напис е верзија на добро познатиот колекторски мотор, но е упростен и со одлични инструкции за негово составување и објаснување како работи. На прикажаниот модел на електромотор не би можеле да му дадеме задача да врши некоја работа во подолг временски период, но затоа тој може да се искористи како одлична вежба за практично изучување на колекторските мотори.

Главни елементи и материјали:

Бакарна лакирана жица

 

Ова е само дел од статијата која во целост е објавена во Емитер 12/2008. Нарачајте го овој број за да ја прочитате целата статија, а ако веќе го имате купено електронското издание најавете се за да го прочитате.