Рубрика: Информатика
80GB SSD дискови
Автор: Бранко Атанасовски
Ова е само дел од статијата која во целост е објавена во

Емитер 12/2008.

Нарачајте го овој број или најавете се за да ја прочитате целата статија.


SSD (Solid State Drive) дисковите за прв пат беа претставени пред околу 25 години. Досега на овој пазар, помалку или повеќе успешно, се претставија повеќе компании, а перформансите на нивните производи се поприлично променливи, но видливо е дека имаат нагорна линија како и тренд на намалување на цената. Сето тоа придонесува за зголемен интерес на пазарот, а гигантот Интел е еден од оние кои одамна гледаат иднина во производство на SSD дискови. Не е тајна дека компанијата во последно време интензивно и сериозно работеше на нова серија SSD дискови, па знаејќи ја големата посветеност на Интел кога работи на своите проекти, како и големите финансии кои ги вложува при тоа, не е чудно што сите со големо нетрпение ги очекуваа резултатите од овој проект. Така, компанијата на пазарот ја претстави својата нова серија X18-M и X25-M SATA SSD дискови базирани на NAND флеш-технологијата, кои се наменети за лаптоп и десктоп компјутери.

Ова е само дел од статијата која во целост е објавена во Емитер 12/2008. Нарачајте го овој број за да ја прочитате целата статија, а ако веќе го имате купено електронското издание најавете се за да го прочитате.