Електроника

Дигиталниот ехо-реверб процесор прикажан во овој напис е реализиран на база на интегрираното коло PT2399. За разлика од неговата вообичаена примена како single-chip ехо-ревербератор, во овој проект се вклучени четири вакви кола во конфигурација која е карактеристична за посложените и поквалитетните ревербератори. Така е добиен евтин уред кој дава прилично реалистична симулација на природната реверберација и ехо.


Металство и машинство

Еден од основните стремежи на човештвото е зголемување на удобноста на животот. Водоводните системи во голема мера придонесуваат за зголемување на удобноста на човековото живеење, па затоа овие системи масовно се применуваат насекаде и постојано се усовршуваат и се доградуваат. Цената на овие системи значително можете да ја намалите доколку сами ја изведете инсталацијата.


Аудио и видеотехника

Во минатите две продолженија од оваа рубрика направив спектакуларни подобрувања на двете варијанти на звучниците Ei HZK, кои се продаваа заедно со рисиверот Ei HSR 140. Во ова продолжение ќе направам слично подобрување на звучникот Ei Radio Akustika, кој се продаваше заедно со рисиверот Ei HSR 160.


Електроника

Во овој напис се опишани два метода за тестирање и отстранување проблеми во апликациите направени за PIC-микроконтролерите. Еден од методите е со користење на пораки за статус на извршувањето на апликацијата, а другиот е фокусиран на употреба на евтина ICD хардверска алатка изработена од Microchip.


Автомобилска техника

Испитувањето на вакуумот на ото моторот (дизелските мотори го немаат овој параметар!) некако како да е подзаборавена метода, метода која, за жал, ретко ја практикуваат автомеханичарите, а многумина не ја ни познаваат и се скептични за нејзините резултати. Затоа е тука ЕМИТЕР да ги разбие овие предрасуди и да ги прошири хоризонтите и видиците на нашите читатели во светот на науката и техниката.


Аеронаутика

Во минатиот број беше објаснета потребата од нова генерација авиони за задоволување на нараснатиот воздушен сообраќај кој нè чека во средината на 21 век. Наспроти револуционерните форми и сл. присутни во предвидувањата на визионерите, основата на идните авиони (облиците, видот, капацитетите, перформансите и еколошките побарувања) се среќаваат кај веќе постоечките модели, од кои беа наведени само три.


Астрономија и астронаутика

Група истражувачи од опсерваторијата Pan-STARRS на Хавајските Острови детектирала "ултрасјајна супернова" на рекордна далечина од 9,5 милијарди светлосни год. и ја искористила за истражувања на структурата на меѓуѕвездениот гас во галаксијата во која таа припаѓа, што претставува демонстрација на нов начин за студирање на далечните галаксии.


Астрономија и астронаутика

Еве уште една "премиера", која ќе влезе во аналите на астрофизиката: за прв пат една истражувачка екипа астрофизичари извршила спектрална анализа на егзопланета "директно" од нејзината сопствена радијација во инфрацрвено подрачје. До сега, за истата таа цел истражувачите употребувале "индиректна" метода: го анализирале светлинското зрачење од ѕвездата, кога тоа поминува низ атмосферата на егзопланетата.


Електроника

Серијата написи за АД конверторите ја завршуваме со еден пример на нивната практична примена кај дигиталните универзални инструменти, како најинтересна тема за поголем број наши читатели, со оглед на тоа што нема електроничар кој не располага со еден таков инструмент. Описот на нивниот принцип на работа и мерните функции придонесува за правилна и успешна примена на овие инструменти во решавањето на потребите со кои се соочувате.


Електротехника

Никола Тесла, неповторливиот гениј на електрицитетот, го заслужи своето место меѓу великаните на науката, не само поради својата инвентивност туку и поради многуте грешки што историјата ги направила во однос на неговите, по многу нешта единствени научни дела. Изумот на радиопреносот е еден очигледен ваков пример, кој сè уште не е исправен: До ден-денес во учебниците се споменува името на Гиљермо Маркони како изумител и темелник на радиото.


Информатика

Софтверот за управување со партиции може лесно да смени, да додаде или да спои партиции, како и да управува со партиции кои се наоѓаат на надворешни тврди дискови. Ваквиот софтвер дури може да отстрани и да менува фабрички инсталирани партиции или, пак, да изврши целосно отстранување на податоците од тврдиот диск. Повеќето програми за ваква намена исто така вклучуваат напредни алатки како што е клонирање партиции и миграција на оперативен систем.


Информатика

Дали имате инсталирано антивирусна заштита на вашиот компјутер? Ако одговорот е да, тогаш ви честитаме за првиот чекор што сте го направиле во правец на заштита на вашите податоци. Но, повеќето луѓе застануваат токму на овој почетен чекор, криејќи се зад привидната безбедност на овие програми.


Телекомуникации

Следејќи ги современите светски трендови од телекомуникациите, кабелскиот оператор Канал 16 започна со воведување на нова платформа GEPON FTTh, базирана на оптичка мрежа која и досега ја употребувале, но овојпат ја поставуваат до секој дом со брзина до 1Gbps. По тој повод Емитер отиде до Ресен, од каде одблизу се запозна со воведувањето на оптиката во овој регион, а на вас ќе ви ја долови преку ова интервју со Дејан и Горан Ангелови, сопственици на Канал 16.


Фототехника

Во последно време стануваат актуелни црно-белата фотографија и работењето со аналогна технологија. Ако вие сте едни од идните корисници на аналогна фотографија, филтрите се задолжителен прибор во вашиот фотографски сет.


Омнибус

Деновиве низ интернет кружат информации дека на тубите од козметички производи се вметнуваат квадрати со различни бои со цел на таинствен начин да се означи штетноста на овие производи по здравјето. Така на пример, црниот квадрат наводно означува дека се работи за 100% вештачка хемикалија, црвениот квадрат означува сооднос од 70% вештачки наспроти 30 проценти природни состојки и така натаму… Колку има вистина во ова?


Астрономија и астронаутика

Најновите геолошки истражувања на марсовото тло покажале дека во далечното минато, на Марс постоеле услови за живот на ниво на микроорганизми, па дури и се шпекулира дали таму животот можел да започне пред тој да се појави на Земјата?!


Електроника

Во овој дел од рубриката електроника во кратки црти ви презентираме нови компоненти и настани од светот на електрониката. Се надеваме дека со ова ќе успееме да ве приближиме кон новите трендови во електрониката, а со тоа ќе добиете и поцеловит увид во производството на "главните играчи" во оваа област со постојан подем.


Електроника

Овој сензорски склоп детектира 3 светлински нивоа: светло, самрак и темно, па е погоден за осветлување простори во кои е нужно деноноќно континуирано осветлување со приближно исто ниво.


Информатика

Светскиот конгрес за мобилна телефонија е најголемото годишно собирање на повеќе од 60 000 лидери од областа на мобилната технологија кои доаѓаат од 200 земји во Барселона за да ја дефинираат иднината на мобилната технологија. Токму на овој важен настан корпорацијата Интел најави нови производи, екосистем и дополнителни напори за зголемување на присуството на компанијата кај мобилните уреди придонесувајќи за побогати искуства со Intel Inside.


Информатика

Имајќи го предвид современото брзо темпо на живот исполнето со прекумерени обврски, малкумина од нас имаат време (а да не спомнеме и пари) да се посветат на некое хоби кое ќе им помогне да се опуштат и да го совладаат стресот. А токму едно вакво хоби е посветеноста на музиката. Во овој напис ви претставуваме четири неколку опции за да совладате четири музички инструменти.


Медицина

Уште основачот на медицинските науки, Хипократ, и познатиот персиски лекар и филозоф Авицена медот го сметале за божји дар кој им е испратен на луѓето за среќа. Уште тогаш луѓето знаеле дека медот освен хранливи има и лековити својства, па го користеле и го препорачувале за лекување одредени болести. Во текот на историјата медот уште го нарекле и течно злато на природата, сок на небеската роса, еликсир на здравјето.


Медицина

Истражувањата потврдуваат дека во природата постојат многу нешта кои имаат антибиотско дејство и се однесуваат како природни антибиотици. Прополисот е еден од нив. Тој е совршен производ на природата, кој го храни и го лекува човечкото тело. За оние кои незнаат, прополис е заедничко име за смеса од смолести супстанции кои што пчелата ги собира од цветовите на различни растенија и ги меша со секрет од сопствените жлезди кои и се сместени во вилицата. Што сè лекува?


Електроника

Сигнал-трасерот е едноставен, а многу корисен уред во електроничарската практика. Тој всушност е мал аудиозасилувач со чија помош можеме да го следиме сигналот во неисправните аудио и радиоуреди и така лесно да го лоцираме дефектот. Повеќе пати имаме објавено написи за самоградба на сигнал-трасер, но секогаш има нови и млади читатели за кои вреди да се објави уште едно решение. Овој пат, станува збор за сигнал-трасер реализиран со популарното ИК LM386.


Омнибус

Кампања бројот "пи" да се замени со "тау"; Телевизор од стакло; Мапа на гравитациското поле на месечевата површина; Дали овошјето и зеленчукот предизвикуваат камења во бубрегот?; Простувањето го чува здравјето; Хексагон над сатурновиот северен пол; "Зелено" антикорозивно средство од урми; USB микрофон Samson Meteor; Чип под кожа за анализа на крв; Конечно потврда за хигсовиот бозон; Вулкански молњи; Тардигрејд; Pico flex dolly kit; "планк" испрати прва своја мапа на космичката заднинска радиј


Писма
Звучници JAMO D165 И засилувач BEHRINGER EPQ900
Комплетен проект со ламби
Звучници HSR
Теслин трансформатор за палење на апарат за TIG-заварување