Астрономија и астронаутика

Одговорот на ова прашање претставува еден од поголемите предизвици за современата наука. Во тој контекст, во 1961 год. американскиот астроном Франк Дрејк составил формула за пресметка на најверојатниот број интелигентни цивилизации во нашата галаксија, и од тогаш до сега, веќе 50 год. истражувачите го прислушуваат етерот сметајќи дека ќе уловат и некој радиосигнал од некоја вонземска интелигенција, способна да комуницира меѓусебно.


На граница на науката

Пред некоја година, во жолтиот печат се пронесоа гласови за наводно сигурни предвидувања за неминовна глобална катаклизма која ќе ја зафати целата планета на 21.12.2012 година. Оваа масовна хистерија достигна светски размери и се прелеа и кај нас, па затоа одлучивме да направиме серијал во кој детално ќе ги разгледаме сите аспекти на овие наводи за блиската апокалипса.


Автомобилска техника

Бурни реакции предизвика првиот дел од оваа тема објавен во ЕМИТЕР број 3/12. Тоа не поттикна уште еднаш да се навратиме на истата тема и со малку подруг пристап уште еднаш да докажеме и конечно да ги разбиеме илузиите за невозможната мисија пред која е исправен овај уред.


Електроника

Овој едноставен склоп е наменет за објекти кои го користат трофазниот дистрибутивен систем за напојување со електрична енергија. Кога ќе падне напонот на некоја од фазите, тој автоматски ги префрла сите монофазни потрошувачи што се напојуваат од таа фаза, на една од другите две. Склопот реагира на ист начин и кога некој од фазните напони ќе падне на нула.


Електроника

Современите аудиозасилувачи, вообичаено, немаат влез приспособен за репродукција од грамофон, а сè уште постојат дискофили кои имаат колекција од грамофонски плочи и би сакале да слушаат музика од репертоарот на тие плочи, или, пак, да ги преснимат на компјутер или CD. Проблемот може да се реши ако пред некој линиски влез во засилувачот вградите соодветен грамофонски предзасилувач со RIAA корекција, Токму таков уред ви нудиме да изработите сами со помош на овој напис.


Електроника

Во дигиталната електроника сè почеста и почеста е појавата механичките прекинувачи да се заменуваат со електронски тастери. Нивната способност за брзо вклучување и исклучување, намаленото треперење на "контактите", минијатурноста, поголемата сигурност во работата итн. приоритетно и суверено ги наметнува во изборот над механичките прекинувачи.


Аеронаутика

Дури и просечните познавачи на историјата на авијацијата ќе забележат дека авионот на браќата Рајт "Flayer I", со кој отпочна ерата на воздухопловството, според својата конфигурација бил од типот канар, т.е., како што тогаш се нарекувало, "патка". Во првите декади на 20-тиот век, оваа конфигурација била позната и се појавиле неколку успешни модели (Farman, Voisen), но веќе во третата декада престанал интересот за неа.


Астрономија и астронаутика

Сончевиот систем во себе "крие" неколку тајни, за кои нема објаснувања во актуелниот модел за неговата историја. Во првиот дел од написот видовме како еден нов модел, т.н. "Модел од Ница", разрешува 3 од постоечките енигми, а во овој втор дел ќе видиме како т.н. "Grand Tack" модел, всушност, подобрениот претходен модел, разрешува уште 2 енигми од Сончевиот систем.


Електроника

Во минатото продолжение апсолвиравме дека симулацијата го опишува однесувањето на електронскиот уред при одредени реални услови, без да се спроведат физички испитувања. За воопшто да имаме симулација, потребно е да имаме модели на сите пооделни компоненти кои би го карактеризирале нивното однесување, како во временски така и во фреквентен домен.


Аудио и видеотехника

Националната асоцијација на радиодифузери (The National Association of Broadcasters - NAB) на 19 април ја заврши годинашната конвенција во Лас Вегас. На најголемиот светски саем на електронски медиуми учествувале 92 000 учесници и 1500 новинари од целиот свет во потрага по најнови информации за новите медиумски технологии и производи од над 1600 изложувачи од 151 земја.


Информатика

Сè поголемата достапност на аудио/видеозаписите во Blu-Ray формат радува, но и наметнува дилема – како да се понесе таа колекција на патување, одмор, на излет? Дилеми нема – компресијата на овој запис е многу порационално решение од "м’кнењето" екстерен хард диск или куп дискови. А со што да компресирате? Погледнете ги нашите предлози во продолжение на текстов и одлучете.


Информатика

Пред лансирањето на iPad во 2010 година, пазарот за таблети речиси и не постоеше. Денес понудата е огромна, пазарот е преплавен со таблети кои се разликуваат според многу особености, од големината на екранот, па сè до процесорската моќ. Пред да се фатите за паричникот, ви препорачуваме да го проследите овој напис во кој ќе се обидеме да ви помогнеме да го одберете вистинскиот таблет за вас.


Физика

Може слободно да се каже дека најголем број заблуди се врзани токму со радијацијата, од интерпретација на нејзиното значење, па сè до магични пирамиди, чудотворни магнети и екстравагантни струи кои лечат сè по список, ги подобруваат апетитот и расположението па, ако треба, дури и убиваат! Оттука потребата да дефинираме што е тоа радијација и какви се нејзините ефекти врз нашиот организам.


Автомобилска техника

Возењето со приколка треба да се избегнува колку што е можно повеќе. Но сепак, доколку тоа не може да се направи, потребно е многу внимателно да се пристапи кон возењето на автомобилот со приколка. Во текстов што следува ќе се осврнам на најзначајните моменти и услови што е потребно да се исполнат за да имаме сигурно возење на автомобилот со прикачена приколка.


Електроника

Аналогните инструменти сè уште имаат широка примена во електрониката и во другите технички области. Главната причина за ова се човековите аналогни сетила, како и тоа што во многу случаи нема потреба од прецизно мерење на напонот и струјата. Токму затоа во овој напис од две продолженија ќе објасниме како со помош на еден аналоген индикатор (со подвижен калем или со подвижно железо) да пресметате и да направите волтметар или амперметар со мерно подрачје според вашите потреби.


Електроника

Кога некоја осветлена просторија ќе се најде во темница поради прекин на напојувањето од електричната мрежа, а важно е просторијата да остане осветлена, таа грижа на себе може да ја преземе едноставен електронски склоп, дизајниран да стартува автоматски со продукција на сопствено резервно светло при прекин на мрежата и, исто така, автоматски да го исклучи при повторно воспоставување на напојување од мрежата.


Автомобилска техника

Конечно дојде и тоа да видиме СУВ од производител на суперавтомобили. Ламборџини го претстави првиот СУВ-теренец, кој иако засега не сме сигурни во кој сегмент би требало да конкурира, повеќе од сигурно е дека со себе ќе носи сила која би требало да го претстави во истото светло со кое зрачат "помалите браќа", Мурчиелаго и Евертон.


Аудио и видеотехника

На 10.5.2012 г., во хотелот Континентал скопската фирма AVC Grup која е официјален претставник на реномираниот производител на професионална опрема, Sony, организираше презентација на новите модели и достигнувања на компанијата Sony во доменот на ТВ-техниката. На презентацијата беше присутна и компанијата Canon со своите врвни и квалитетни објективи.


Информатика

Уште од својата BETA фаза популарниот онлајн-сервис за преземање и конверзија на видеоклипови од интернет доживеа моласкавична популарност. Разбирливо беше огромното разочарување на сите Dirpy – фанови кога сопственикот одлучи да го стави во мирување. Но, од пред извесно време, Dirpy е повторно во функција!


Електроника

Во овој дел од рубриката електроника во кратки црти ви презентираме нови компоненти и настани од светот на електрониката. Се надеваме дека следејќи ги актуелностите од оваа област ќе успееме да ве приближиме кон новите трендови во електрониката, а со тоа ќе добиете и поцеловит увид во производството на "главните играчи" во оваа област со постојан подем.


Информатика

Windows XP e оперативен систем кој сè уште најмногу се користи, но едно мора да признаеме. Не секогаш тој се однесува како што посакуваме ние. Постои ли начин да се контролира Windows-от? Секако дека постои. Една од алатките што ви овозможуваат да го контролирате вашиот омилен оперативен систем и да го направите попријатен за работа е малиот програм Tweak UI.


Медицина

Постојано се чувствувате уморно, иако според вас не постои некоја одредена причина. Ваквата состојба особено е присутна на пролет кога организмот се чувствува изморен од студот, потешката исхрана без многу овоштие и зеленчук, како и од подолгиот престој во затворени простории. Но, постојат и други причини на кои не можеме да се сетиме или не ги знаеме.


Математика

Ако сакате да дознаете нешто за математиката без калкулатор, компјутер и чипови и како се снаоѓале постарите генерации за математичките пресметки, прочитајте го написов. Дали денес, кога живееме во ерата на компјутерите, овие застарени алатки треба да ги заборавиме? Или навистина вреди онаа народната поговорка"Нов бунар копај, но во стариот не плукај".


Телекомуникации

Пред појавата на интернетот радиоаматерите биле единствените што имале можност секојдневно да комуницираат со лица од целиот свет. Во денешно време и покрај тоа што на интернет се приклучени стотици милиони луѓе, магијата на радиоаматерските комуникации и натаму останува.


Сеизмологија

Измина цела година од немилите настани во Јапонија, а последиците од природната катастрофа сè уште ги чувствуваат не само јапонците туку и целиот свет: губењето на илјадници животи, излевањето на радиоактивни материјали од атомската централа Фукушима, смет кој сè уште плови по океаните по повлекувањето од копното на водата од цунамито. Дали можеше да се намали оваа катастрофа со побрз систем на тревога од цунами, сè уште е дискутабилно.


Омнибус

HTC ONE X;
Првиот словенечки суперавтомобил;
IBM успеал да смести бинарен податок на само 12 атоми;
Промоција на брендот Transition Networks;
Нова серија SSD дискови од Интел ;
Новиот BOSCH-ов сензор SMP 480;
Дали златото на ЗЕМЈАТА е донесено од надвор?;
Нова колекција лаптопи од HP;
Голема ИТ конференција на CISCO во Скопје;
Огромна бура дува на Сатурн;
AMP2-16V серија на Wohler;
Сонцето против супер-Месечината;


Писма
Склоп за поставување правилен распоред на фазите
Помалку бучна склопка
Шумови од автомобилскиот засилувач
HHO генератор на лаги – нови реакции
Телефонска дојава за мобилен телефон
Дигиталниот LC метар не ми работи добро