Рубрика: Сеизмологија
Со GPS против природните катастрофи?
Автор: Невенка Стојановска
Ова е само дел од статијата која во целост е објавена во

Емитер 5/2012.

Нарачајте го овој број или најавете се за да ја прочитате целата статија.


Измина цела година од немилите настани во Јапонија, а последиците од природната катастрофа сè уште ги чувствуваат не само јапонците туку и целиот свет: губењето на илјадници животи, излевањето на радиоактивни материјали од атомската централа Фукушима, смет кој сè уште плови по океаните по повлекувањето од копното на водата од цунамито. Дали можеше да се намали оваа катастрофа со побрз систем на тревога од цунами, сè уште е дискутабилно. Во меѓувреме се чини дека на повидок е нов систем за тревожење во случај на земјотрес. Првичните вести за ова беа објавени во списанието Природа (Nature) од каде ви пренесуваме дел од веста.

Ова е само дел од статијата која во целост е објавена во Емитер 5/2012. Нарачајте го овој број за да ја прочитате целата статија, а ако веќе го имате купено електронското издание најавете се за да го прочитате.