Рубрика: Електроника
Грамофонски предзасилувач со RIAA корекција
Автор: Петар Лагудин
Ова е само дел од статијата која во целост е објавена во

Емитер 5/2012.

Нарачајте го овој број или најавете се за да ја прочитате целата статија.


Современите аудиозасилувачи, вообичаено, немаат влез приспособен за репродукција од грамофон, а сè уште постојат дискофили кои имаат колекција од грамофонски плочи и би сакале да слушаат музика од репертоарот на тие плочи, или, пак, да ги преснимат на компјутер или CD. Проблемот може да се реши ако пред некој линиски влез во засилувачот вградите соодветен грамофонски предзасилувач со RIAA корекција, Токму таков уред ви нудиме да изработите сами со помош на овој напис.

Денес, во ерата на CD (компакт дискот), сè уште има дискофили коишто имаат богата колекција од грамофонски плочи и сакаат да ја слушаат музиката од "старите добри времиња" снимена на нив, а има и такви, што сакаат да ја преснимаат музиката од својата колекција од LP (лонг плеј) грамофонски плочи на компјутер или на CD. Но, тие не можат да ја остварат таа своја желба бидејќи на современите аудиозасилувачи, вообичаено, им недостасува влез дизајниран со соодветно засилување и RIAA корекција, неопходен за репродукција од грамофонски плочи. Ним им предлагаме решение со самоградба на таков грамофонски RIAA предзасилувач, според упатствата во овој напис.

Главни елементи и материјали:
Печатена плочка: ППК1219
ИК: TL074 или сл.
 
Клучни зборови:

Изглед на изработениот грамофонски предзасилувач со RIAA корекција

Изглед на изработениот грамофонски предзасилувач со RIAA корекција

Изглед на изработениот грамофонски предзасилувач со RIAA корекција

Компјутерски цртеж на плочката со печатено коло


Плочката за предзасилувачот дизајнирана од нашиот читател Зоран Велинов од Виница

Плочката за предзасилувачот дизајнирана од нашиот читател Зоран Велинов од Виница

Плочката со монтирани елементи за предзасилувачот – дело на нашиот читател Зоран Велинов

Плочката со монтирани елементи за предзасилувачот – дело на нашиот читател Зоран Велинов

Зоран Велинов од Виница дизајнирал и напојување за предзасилувачот

Зоран Велинов од Виница дизајнирал и напојување за предзасилувачот

Монтирани елементите на ППК од напојувањето, дело на Зоран Велинов

Монтирани елементите на ППК од напојувањето, дело на Зоран Велинов

Крајот делото го краси – напојувањето за предзасилувачот и предзасилувачот монтирани во кутија – изработено од Зоран Велинов

Крајот делото го краси – напојувањето за предзасилувачот и предзасилувачот монтирани во кутија – изработено од Зоран Велинов 

Поглед одозгора врз финалниот производ – Грамофонски предзасилувач со RIAA корекција, дело на Зоран Велинов

Поглед одозгора врз финалниот производ – Грамофонски предзасилувач со RIAA корекција, дело на Зоран Велинов

Поглед од предната страна врз финалниот производ – Грамофонски предзасилувач со RIAA корекција, дело на Зоран Велинов

Поглед од предната страна врз финалниот производ – Грамофонски предзасилувач со RIAA корекција, дело на Зоран Велинов

Ова е само дел од статијата која во целост е објавена во Емитер 5/2012. Нарачајте го овој број за да ја прочитате целата статија, а ако веќе го имате купено електронското издание најавете се за да го прочитате.