Рубрика: Информатика
DIRPY-вајте!
Автор: Зоран Ивановски
Ова е само дел од статијата која во целост е објавена во

Емитер 5/2012.

Нарачајте го овој број или најавете се за да ја прочитате целата статија.


Уште од својата BETA фаза популарниот онлајн-сервис за преземање и конверзија на видеоклипови од интернет доживеа моласкавична популарност. Разбирливо беше огромното разочарување на сите Dirpy – фанови кога сопственикот одлучи да го стави во мирување. Но, од пред извесно време, Dirpy е повторно во функција!

Доколку добро се сеќавам, причината за прекин на работата на Dirpy беше "недостаток на ресурси" или нешто слично. Најверојатно (неофицијално), во прашање е отсуството на спонзори, "банерџии" и слични извори на приход што, разбирливо, ги изневери очекувањата на сопственикот. Огромно беше разочарувањето кај интернет-аудиториумот – ефикасноста на Dirpy! одеше рака под рака со едноставноста на неговиот интерфејс. Преземање видеоклипови со конверзија на форматот, како и опција за преземање само на аудиото од некое одредено видео беше сето она што им беше потребно на најголемиот дел од корисниците.

Клучни зборови:

Ова е само дел од статијата која во целост е објавена во Емитер 5/2012. Нарачајте го овој број за да ја прочитате целата статија, а ако веќе го имате купено електронското издание најавете се за да го прочитате.