Електроника

Добар генератор на правоаголни импулси не се сретнува често по аматерските работилници од причина што е скап и за купување и за самоградба, а не е толку неопходен како што е, на пример, еден променлив DC извор на напон, што е класика. Сепак, генераторот на правоаголни импулси му е потребен на секој оној што сака да експериментира со дигитални кола, прекинувачки напојувања, регулатори на мотори и слично.


Електроника

Во ова продолжение на серијалот ќе бидат опишани дел од периферните компоненти кои се присутни во микроконтролерот. Станува збор за периферните компоненти за претворање на аналогните сигнали во дигитални и контролерот за прекини. Аналогно-дигиталниот конвертор се користи за претворање на аналогните сигнали, кои се носат до микроконтролерот, во дигитални кои потоа може да се обработуваат со апликациите кои се извршуваат во него.


Металство и машинство

Во ова продолжение ќе се осврнеме на монтажата на составните делови од топловодното греење, т.е. формирање на една целина која треба да функционира сигурно и беспрекорно. Тука ќе ги посочиме точките во процесот на склопување каде што се прават најповеќе грешки при монтажата, кои пак предизвикуваат неправилно функционирање за системот на парно греење и хаварија во вашиот дом.


Информатика

Во минатиот број, во написот Суви очи споменав дека една од почестите причини за појавата на овој синдром се компјутерите. Накратко, сконцентрирани на работата на компјутер ние забораваме да трепкаме, а тоа предизвикува појава на суви очи. Едно од решенијата е свесно трепкање кое, за жал, не може туку така да го научиме.


Електроника

Оние што живеат во куќи со двор повремено се соочуваат со проблем во нивниот двор да влезе куче-скитник или, пак, кучето на некој безобѕирен сосед кој дозволува тоа да се движи на имотот од други сопственици. Тој проблем тешко може трајно да се реши со вербално реагирање, но затоа електронското решение прикажано во овој напис ефикасно ќе ве ослободи од такви проблеми.


Архитектура и градежништво

По повеќе од две децении од осамостојувањето на Република Македонија, донесен е првиот Правилник за енергетски карактеристики на згради, кој треба да ја пополни празнината во законската регулатива за заштеда на енергија во градежниот сектор и заштита на животната средина. Правилникот за основа ги има неколкуте закони (Закон за енергетика, Закон за градење, Закон за градежни производи итн.) и има задолжителна примена.


Автомобилска техника

Сосема нормално е никогаш да нема крај во напорите за намалување на потрошувачката на гориво кај автомобилските мотори. Најновиот голем потфат кој овозможува заштеда и до 1 l/100km се базира на исклучување на неколку цилиндри при слабо или делумно оптоварен мотор. Зошто со исклучувањето на неколку цилиндри се намалува потрошувачката, како механиката го реализира тоа, за колкави заштеди станува збор и за многу други прашања, одговор ќе понудиме во текстот што следува.


Фототехника

Беспрекомпромисниот 50-кратен зум потпомогнат со одлична оптичка стабилизација, добриот квалитет на фотографиите, мноштвото напредни опции и квалитетната изработка се главните адути на Fuji Finepix SL1000. Иако во основа се работи за компактен апарат во мини DSLR куќиште, односот вложено-добиено е и тоа како поволен, и покрај малите маани!


Информатика

Иако сте се заштитиле со сите расположливи средства, сепак за успешно да им се спротивставите и да ги победите натрапниците, потребно е да ги знаете чекорите што тие ги преземаат при нападите и алатките кои ги употребуваат за таа цел. Односно, да го разберете, осознаете непријателот за да бидете во состојба да го победите!


Електроника

Ви го претставуваме Илјас Илјази, дипломиран електроинженер и вљубеник во старите радија со ламби. Неговиот животен пат нека ви послужи како инспирација.


Аудио и видеотехника

Во нашта редакција пристигна покана од застапникот на SONY за Македонија да го погледнеме и да го дадеме нашето мислење за овогодишниот добитник на наградата од EISA – телевизор на годината 2013-2014 година, телевизорот Sony KDL-55W905A, што со особено задоволство ја прифативме.


Астрономија и астронаутика

Орбиталната опсерваторија "Хершел" (Herschel) ја мапираше распределеноста на меѓуѕвездениот гас во нашата галаксија, суровина од која се раѓаат нови ѕвезди, детектирајќи го истовремено и неговото вкупно количество.


Електроника

Нашата школа за електроника, којашто опстојува веке осум години, претставува своевиден начин за дополнување на содржините од наставните единици во редовните школски системи, но често претставува и основно четиво за оние кои аматерски се занимаваат со електроника. Освен поедноставените и покомплексните содржини од теоретскиот дел, имаме и написи со практични примени.


Аудио и видеотехника

Трендот на отворање-затворање фирма кај нас е секојдневие со кое се соочуваме, понекогаш поради нашето нестручно водење, а понекогаш поради самата состојба во државата. Следствено на тоа, малку фирми опстоиле долг период и за тоа треба да им се оддаде посебна пофалба, а притоа и ги следеле модерните текови на работење како носење нови брендови на пазарот, онлајн-продавница, стручен кадар...


Астрономија и астронаутика

И покрај досегашните обемни истражувања на Сонцето, остана енигмата за енергетските случувања во Сончевата хромосфера, слој што ги поврзува површината и короната на Сонцето, а во кој се одвиваат непознати процеси што доведуваат до прегревање на короната. Најновата мисија на НАСА, т.н. ИРИС, во голема мера ќе помогне да се разреши таа енигма.


Електроника

Во овој, втор, дел од текстот се опишани методите што се користени за мерење на одѕивот на системот и добиените резултати. За изведување на мерењата се користат две мали апликации со чија помош се објаснува PREEMPT функционалноста и однесувањето на апликациите кога оваа функционалност е активна и кога не е активна.


Информатика

Секому, па дури и на најдобрите може да им се случи да бидат хакирани и нивната е-пошта да стане видлива за оној кој се дрзнал да ја наруши нејзината приватност и тајност. Затоа без паника, откако штетата е направена, нема потреба од паника, туку веднаш треба да се преземат конкретни чекори за да се реши проблемот и да се поправи штетата. Во продолжение, еден патоказ во тој процес.


Информатика

Честопати ме прашувале за тоа на кој начин може да се симнува видео материјал од интернет. Особено ваквите прашања се однесувале на најпознатиот сервис за поставување видеоклипови, YouTube. Одговорот на ова прашање секогаш се сведувал на посочување на некој софтвер специјално направен за оваа намена. Но, освен посебен софтвер, постојат и други начини да се направи тоа.


Психологија

Соништата може да бидат забавни, вознемирувачки или бизарни. Сите сонуваме – дури и ако следниот ден не се сеќаваме на сонот. Но, зошто ние сонуваме? И што значат соништата воопшто?


Аудио и видеотехника

TriCaster 40 на компанијата NewTek е уред од групата на таканаречени уреди "сè во едно", а е дизајниран како продукциски свичер за производство на содржини во живо, но и за правење реклами и спотови.


Омнибус

Новите латитуде модели на DELL;
Мачките и кучињата се спитомиле сами?;
LG GALLERY OLED TV на ИФА 2013;
Новиот дизелски мотор на Порше Панамера;
"Студениот" Пацифик ја стабилизира климата;
Нокиа ќе го истражува графенот;
Повторно за електриЧните погони;
Сибирска боровница – зрно полно здравје;
Интел ги претстави новите технологии за ефикасни "cloud" датацентри;
Науката низ бројки (1);
110 јадра… ќе бидат ли доволни?;


Писма
Високоомски звучници
NE5532 наместо TL082 во активен филтер за сабвуфер
Интегрирани кола за еквилајзер
Избор на засилувач
Мерења за звучникот од ЕМИТЕР 6/2007
Американски агрегат во Македонија