Рубрика: Омнибус
Кратки информации
Автор: Н Н
Ова е само дел од статијата која во целост е објавена во

Емитер 9/2013.

Нарачајте го овој број или најавете се за да ја прочитате целата статија.


Новите латитуде модели на DELL;
Мачките и кучињата се спитомиле сами?;
LG GALLERY OLED TV на ИФА 2013;
Новиот дизелски мотор на Порше Панамера;
"Студениот" Пацифик ја стабилизира климата;
Нокиа ќе го истражува графенот;
Повторно за електриЧните погони;
Сибирска боровница – зрно полно здравје;
Интел ги претстави новите технологии за ефикасни "cloud" датацентри;
Науката низ бројки (1);
110 јадра… ќе бидат ли доволни?;
Сирење јадеме уште од неолитот!;
LG G PAD, новото чудо од LG;
Свитлива тастатура за в џеб;
DDR4 во масовно производство;
Пријавувањето за МАКИНОВА 2013 И ЕКОНОВА 2013 е во тек

110 јадра… ќе бидат ли доволни?
Во Институт за Технологија во Масачусетскиот развиле чип со 110 јадра, од кој се очекува да донесе раст на перформансите кај мобилните уреди, персоналните сметачи и сервери, истовремено со заштеда на енергија. Процесорот има интересен назив, кој не е лесно да се преведе буквално – Execution Migraine Machine. Неговата архитектура е таква што овозможува редукција на трансферот на податоци внатре во чипот, со што се добива побрзо и поефикасно работење. Елиминирана е кеш меморијата и заменета е со делива меморија, но нема податоци за нејзиниот капацитет. Чипот исто така има подобрена можност за предвидување на миграцијата на податоците помеѓу јадрата, со што се редуцира бројот на циклуси потребни за трансфер на податоците.
Чипот е процесор за општа намена, не е акцелератор, како на пример графичкиот процесор, и сè уште е во експериментална фаза. И, како што велат неговите творци, "не е нешто што би си го купиле за Божиќ". Искрено, не ни помисливме дека е така.
Зоран Ивановски

Ова е само дел од статијата која во целост е објавена во Емитер 9/2013. Нарачајте го овој број за да ја прочитате целата статија, а ако веќе го имате купено електронското издание најавете се за да го прочитате.