Рубрика: Омнибус
Кратки информации
Автор: Н Н
Ова е само дел од статијата која во целост е објавена во

Емитер 2/2013.

Нарачајте го овој број или најавете се за да ја прочитате целата статија.


Раката во гипс го менува мозокот;
"Ајнштајнов КРСТ";
Флексибилни мобилни телефони;
Технологија за екстремни услови;
Иновативна туш-кабина;
Лепило што се активира со светлина;
Audacity - бесплатна програма за уредување и снимање на звук;
Откриено како изгледа мислата во мозокот на риба-зебра;
Оптичкиот феномен "сончево хало";
Џебен PC;
Steadicam Phantom V;
DRACO – лек против вируси;
Метеор експлодираше над Русија;
Исхраната на мачките;
Камилица;
Враните памтат како слонови;
Камилите не заболуваат од дијабетес и од висок крвен притисок

Флексибилни мобилни телефони
Технологијата за правење свитливи екрани брзо напредува, но сè уште се присутни проблемите со батеријата, процесорот и со камерата, за кои се бараат нови, подобри и посоодветни решенија. Конвенционалните литиум-јонски батерии, кои ги напојуваат денешните мобилни уреди се мошне цврсти, за да траат подолго.
Новите истражувања во развојот на батеријата се во правец на дизајнирање батерии во вид на потенки и рамни плочки, иако и тие не се најдобро решение за свитливите мобилни телефони. Едно од можните решенија е батеријата да биде независна од остатокот на свитливот дел од телефонот. Има некои решенија, но тие се, велат, скапи за просечниот потрошувач на флексибилен телефон.
Компании како Самсунг, Нокиа, Епл и други, долго работат на флексибилен екран за паметни телефони, но сега првпат има доволно резултати. Свитливиот телефон би можел да ја следи линијата на телото и со тоа да биде удобно сместен во џеб или на рачниот зглоб. Сепак, познавачите на ваквите уреди и технологии тврдат дека корисниците не треба да се радуваат прерано бидејќи сè уште не постојат конкретни уреди. Покрај потребата од решавање на проблемите околу батеријата, процесорот и камерата, еден од најголемите предизвици за флексибилните телефони е тоа што треба да се најде нов материјал, кој ќе може да се витка, но истовремено да нуди максимална заштита за екранот.
Кога хемичарите и индустриските дизајнери го разгледуваат проблемот со оштетување на екранот, не ги гледаат само пукнатините. Факт е дека свитливото стакло може да поднесе повеќе паѓање, но прашањето е дали има решение за гребнатините предизвикани од постојаното користење. Голема е веројатноста првите активни свитливи екрани да бидат прекриени со некој вид специјална пластика, а не со стакло. Но како и секогаш, отпорноста и долготрајноста се главни проблеми. Фактот што поголемиот број производители на мобилни уреди преминале од пластични на стаклени екрани е исто така сериозен показател за насоката во која треба да се движат идните истражувања. Сликите изгледаат појасни и поостри со стаклена прекривка и подобро реагираат на допир. Стаклото исто така подобро реагира на кислород и на вода, две работи со кои редовно се сретнува секој корисник на мобилни телефони додека го користи својот уред. Како и да е, не е далеку денот кога на пазарот за широка потрошувачка ќе се појават вакви мобилни телефони во форма на бразлетна и ќе бидат корисни колку и убави, и ќе личат на еден вид накит.
Се разбира дека вакви слични, флексибилни уреди ќе се изработуваат и за други намени.
К. С. Андонова

Ова е само дел од статијата која во целост е објавена во Емитер 2/2013. Нарачајте го овој број за да ја прочитате целата статија, а ако веќе го имате купено електронското издание најавете се за да го прочитате.