Рубрика: Електроника
Што прават емитерџиите: Oд радија со ламби до роботи на Марс
Автор: Владимир Филевски
Ова е само дел од статијата која во целост е објавена во

Емитер 9/2013.

Нарачајте го овој број или најавете се за да ја прочитате целата статија.


Ви го претставуваме Илјас Илјази, дипломиран електроинженер и вљубеник во старите радија со ламби. Неговиот животен пат нека ви послужи како инспирација.

Благодатите на современото ниво на развој на техниката помладите генерации ги земаат здраво за готово, не сфаќајќи дека пред само 20-30 години многу работи ниту постоеле. А, ако и постоело нешто слично, тогаш тоа било тешко достапно и енормно скапо. Како тогаш се снаоѓале постарите генерации? Веројатно клучниот збор е ентузијазам, со кој постарите генерации очигледно располагале во изобилство, борејќи се со предизвиците. Многу новини во техниката на свој грб ги донесоа токму тие, визионерски гледајќи кон каде одат новите технологии и трасирајќи ги тие патишта за следните поколенија.

Во серијалот статии под наслов “Што прават емитерџиите“ ги презентираме практичните градби и иновации на читателите на Емитер. На овој начин сакаме многубројните самоградители и нивните конструкции и иновации да излезат од домовите, подрумите, гаражите и дворовите, да се афирмираат пред пошироката јавност и да послужат како поттик за нови конструкторски дела, а што да не, и за комерцијални производи. Ваше е само да нè повикате, а наше е да ве посетиме и да ја подготвиме репортажата. Контактирајте нè на urednik@emiter.com.mk или на (02) 3115-111.

Клучни зборови:

Пасионираниот електроничар и емитерџија Илјас Илјази со претседателот д-р Ѓорѓе Иванов

Репарираниот TESLA 53C Radio Industrija Nikola Tesla којшто беше присутен на изложбата која ја организираше ФЕИТ во мај (види Е5/13)

Во тек е репарација на старинскиот радиоприемник Космај 49

Инструмент за мерење на моќност на мрежниот трифазен напон при што се земаат предвид и изобличувањата на обликот

Ова е само дел од статијата која во целост е објавена во Емитер 9/2013. Нарачајте го овој број за да ја прочитате целата статија, а ако веќе го имате купено електронското издание најавете се за да го прочитате.