Рубрика: Електроника
ФМ-радиоприемник со ламби (2)
Автори: Петар Лагудин, Митко Толев
Ова е само дел од статијата која во целост е објавена во

Емитер 11/2013.

Нарачајте го овој број или најавете се за да ја прочитате целата статија.


Нашиот старински ФМ-тјунер со ламби беше детално опишан во првото продолжение – ги анализиравме електричните шеми, ги презентиравме печатените плочки и дадовме совети за изборот на елементите и изработката. Но главниот дел од работата допрва следува – нагодувањето на изработениот приемник. Тоа е "пипава" работа која бара време, трпение и соодветни знаења. За првите две не можеме да ви помогнеме, но за третиот услов – да, во ова продолжение следува детален опис на постапките за нагодување, на начин и со помошни инструменти и уреди кои се достапни за хоби-електроничарите.

Во првиот дел од проектот "ФМ-радиоприемник со ламби", објавен во минатиот број, го опишавме ФМ-тјунерот, наречен "фремодин". Го објаснивме принципот на којшто работи и наведовме детални упатства за неговата градба и градбата на склопот за напојување, како посебни модули. Ако сте го изградиле ФМ-тјунерот заедно со модулот за напојување, сте го провериле и сте го приклучиле на градската мрежа, а неговиот НФ-излез сте го вклучиле на линиски влез на некој аудиозасилувач, па ако од звучниците сте го слушнале карактеристичниот шум за УКБ-подрачјето, ви остана уште нагодувањето на ФМ-тјунерот, што е предмет на овој напис. Нагодување на супер-регенеративен радиоприемник, каков што е фремодинот, е сложена операција којашто бара целосно познавање на принципот на работа на овој вид приемници. Главниот проблем се состои во нагодување на двата осцилаторни круга, антенскиот L1, C2a, C3 и осцилаторскиот L2, C2b, C4, така што тие да резонираат синхроно со фреквенции чијашто разлика изнесува точно 21,75 MHz на секој дел од скалата. Кога го завршивме нагодувањето на фремодинот, слушајќи ја репродукцијата од него во затворен простор, констатиравме дека тој, иако се појавил во 40-тите години од минатиот век, денес приклучен на квалитетен аудиозасилувач нуди квалитетна репродукција, која субјективно не се разликува од репродукцијата кај денешните модерни ФМ-радиоприемници. Како репер за процена на квалитетот на репродукцијата ни послужи програмата на Класик ФМ на 90,8 MHz. Имено, таа станица емитува воглавно класична музика (арии и симфонии), а, како што е познато, класичната музика бара висок квалитет на репродукција. Ќе завршиме со констатацијата дека и во тоа далечно време, кога се појавил овој тип на радиоприемник, радиослушателите очигледно имале можност да уживаат во Hi-Fi репродукција!

ФМ радиоприемникот со ламби изработен од Жарко Петковски од Тетово
Клучни зборови:

Ова е само дел од статијата која во целост е објавена во Емитер 11/2013. Нарачајте го овој број за да ја прочитате целата статија, а ако веќе го имате купено електронското издание најавете се за да го прочитате.