Рубрика: Информатика
Симнување видео и аудио датотеки од интернет
Автор: Бранко Атанасовски
Ова е само дел од статијата која во целост е објавена во

Емитер 9/2013.

Нарачајте го овој број или најавете се за да ја прочитате целата статија.


Честопати ме прашувале за тоа на кој начин може да се симнува видео материјал од интернет. Особено ваквите прашања се однесувале на најпознатиот сервис за поставување видеоклипови, YouTube. Одговорот на ова прашање секогаш се сведувал на посочување на некој софтвер специјално направен за оваа намена. Но, освен посебен софтвер, постојат и други начини да се направи тоа. Почнувајќи од користење веб-прелистувачи, посебни сајтови кои ја имаат единствената намена за симнување видео и аудиосодржини, па сè до посложени софтверски решенија кои овозможуваат не само симнување, туку и конверзија на симнатиот материјал од еден во друг формат.

Клучни зборови:

Media Guide - лесен пристап до мултимедијални содржини.

Ова е само дел од статијата која во целост е објавена во Емитер 9/2013. Нарачајте го овој број за да ја прочитате целата статија, а ако веќе го имате купено електронското издание најавете се за да го прочитате.