Рубрика: Електроника
Растерувач на кучиња
Автор: Слободан Таневски
Ова е само дел од статијата која во целост е објавена во

Емитер 9/2013.

Нарачајте го овој број или најавете се за да ја прочитате целата статија.


Оние што живеат во куќи со двор повремено се соочуваат со проблем во нивниот двор да влезе куче-скитник или, пак, кучето на некој безобѕирен сосед кој дозволува тоа да се движи на имотот од други сопственици. Тој проблем тешко може трајно да се реши со вербално реагирање, но затоа електронското решение прикажано во овој напис ефикасно ќе ве ослободи од такви проблеми.

Идејата за електронски растерувач на кучиња се базира на сознанието дека кучињата слушаат ултразвук и доколку тој ултразвук е со голема јачина тие ќе бидат исплашени и ќе се оддалечат од ултразвучниот извор. Ова значи дека за комплетниот уред ќе бидат потребни: осцилатор на ултразвучна фреквенција, доволно моќен засилувач, пиезо-звучник и PIR сензор за автоматско активирање.

Главни елементи и материјали:
Печатена плочка: ППК1320
ИК: CD4093, TDA2030;
PIR сензор за 12V
 
Клучни зборови:

Ова е само дел од статијата која во целост е објавена во Емитер 9/2013. Нарачајте го овој број за да ја прочитате целата статија, а ако веќе го имате купено електронското издание најавете се за да го прочитате.