Медицина
Плачеме кога сме тажни. Плачеме од радост, но плачеме и кога чувствуваме голема болка. Но, сте знаеле ли дека плачењето е особено здраво и помага при воспоставувањетоšна емоционална рамнотежа во разни ситуации? Според научните истражувања, честото плачење е една од важните причини заради која...
Објавено на 05.07.2012 - 16:22

Физика
Денес, 4 јули 2012 е голем ден не само за ЦЕРН и атомската физика, туку за науката и човештвото воопшто! Имено, по денешната прес-конференцијата предводена од два независни тима на ЦЕРН: ATLAS и CMS, научното поимање на светот може од корен да се промени! Двата независни тима научници од проектите...
Објавено на 04.07.2012 - 18:52

Геологија
Земјината кора се состои од повеќе крути тектонски плочи, кои меѓусебно се поместуваат и се судираат вовлекувајќи се една под друга, па на нивната периферија настануваат деформации, и на тој начин се образуваат планински венци. Така, се знае дека Хималаите, Алпите и Уралските планини се во директна...
Објавено на 04.07.2012 - 12:03

Електроника
Научниците од државниот универзитет во Канзас, САД се приближија кон еден подолго време присутен предизвик – да произведат квантни точки од графен со контролиран облик и димензии, што би можело да направи револуција во електрониката и во оптоелектрониката. Тие развија еден иновативен метод со...
Објавено на 04.07.2012 - 11:52

Астрономија и астронаутика
Во пет различни наврати, вселенското летало Марс Експрес го сликаше познатиот кратер Гале (Galle Crater) на Марс, кој неодоливо потсетува на мало лице што се смее. Фотографиите, направени од стереокамерата со висока резолуција (High Resolution Stereo Camera - HRSC) за време на орбитите 445, 2383,...
Објавено на 03.07.2012 - 10:41

Медицина
Во минатото, тетоважите претставувале симбол на бунтовништво и се поврзувале со опасни и груби момчиња. Биле обележја на морнари, војници, но и на девојки со сомнителен морал. Во меѓувреме, тетоважите заедно со пирсингот стануваат незаменлив моден детаљ. Голем број светски познати личности го...
Објавено на 03.07.2012 - 10:32

Автомобилска техника
Според новата европска регулатива, од 1.11.2012 сите нови автомобилски гуми кои ќе се продаваат во Европската Унија ќе мора да имаат унифицирана етикета со димензии 75 x 110 mm (portrait ориентација) на која на јасен визуелен начин ќе бидат прикажани оценките за основните експлоатациски параметри...
Објавено на 02.07.2012 - 10:35

Медицина
Бремените жени изложени на два вообичени загадувачи се подложни на можноста да родат деца со деформитети на срцето, тврди епидемиологот Беате Роц од Калифорнискиот универзитет во Лос Анџелес. Ова мислење таа го даде по споредбата на дневните мерења на загаденост на воздухот земени на 30 локации во...
Објавено на 02.07.2012 - 10:23

Информатика
Според зборовите на HP новата S серија на лаптоп комјутери доаѓа со оптимизација за Genuine Windows и истите нудат: мултимедиумски алатки едноставни за користење, безбедност, алуминиумско куќиште за екстра заштита. Преносните уреди доаѓаат со три различни големини на екранот, дискретна графика и...
Објавено на 29.06.2012 - 13:45

Биологија
Стекнатиот ексклузивитет на антрополошка припадност при раѓањето во ниту еден момент не нè ослободува од автоматски преземената одговорност за остатокот од живиот планетарен свет. Постоењето на конкретна свест од таков вид (практично имплементирана низ најсовремените научно-технички трендови и...
Објавено на 29.06.2012 - 10:45

Pages