Астрономија и астронаутика
Леталото на Интуитив Машинс лансирано минатата недела продолжува без посериозни проблеми да се движи кон Месечината. Ако сè продолжи да се одвива како што треба лендерот Нова-Ц „Одисеј“ (‘Odysseus’ Nova-C) може да ја започне процедурата за слетување уште утре, на 22 февруари, почнувајќи од 23 часот и 49 минути по македонско време (17 часот и 49 минути по американско источно време).
Објавено на 21.02.2024 - 17:45

Математика
Победата во игрите на среќа со употреба на научен метод е дел од “влажните”соништа на сите оние кои учествуваат во наградните натпревари и лотарии. Но, дали навистина е може да се пресмета точниот број на лозови или ливчиња што треба да се купат за да имате среќна добивка? Двајца британски математичари од Универзитетот во Манчестер велат дека е можно, тврдејќи дека лотариска добивка на британската верзија на Лото може да се оствари со купување на само 27 ливчиња. За жал, нивниот метод не дава гаранција дека вредноста на добивката би ги покрила и направените трошоци.
Објавено на 21.02.2024 - 10:45

Астрономија и астронаутика
Уметничка визија на квазарот-рекордер J059-4351
Со помош на VLT телескопот на Европската јужна опсерваторија, астрономите пронајдоа квазар којшто не само што е најсјаен објект од овој тип, туку е и најсветлиот објект што некогаш бил забележан. Квазарите, всушност, претставуваат сјајни јадра од далечни галаксии, а нивен главен извор на енергија се супермасивните црни дупки.Па така, “чудото” на најсветлиот квазар се напојува од најбрзорастечката црна дупка што досега била забележана, а која дневно расте во маса еквивалентна на едно Сонце...
Објавено на 20.02.2024 - 16:15

Енергетика
Досега ја анализиравме контроверзната зделка за гасната Те-То „Митилинеос“, со сите коруптивни елементи содржани во неа. За прв пат ќе ги анализираме „стратешките инвестиции“ во фотонапонските електрични централи (ФЕЦ), што Владата исто така сака да ги озакони со посебен закон, согласно докажано коруптивниот (според ДКСК) Закон за стратешки инвестиции, заобиколувајќи го Законот за јавни набавки. Избегнувајќи тендер, испуштена е можноста преку наддавање да се постигне евентуално пониска цена на електричната енергија меѓу повеќето понуди.
Објавено на 20.02.2024 - 13:15

Психологија
Меморијата има лоша “навика” да бледнее со текот на времето. Со изминување на часовите и деновите, ситуацијата што сме ја доживеале, деталите за луѓето кои сме ги запознале, што тие рекле, како биле облечени, стануваат сѐ поматни. Но, се чини дека ова универзално правило не важи толку кога е во прашање сеќавањето за локацијата. Имено, генерално многу добро се сеќаваме каде бил поставен некој предмет, дури и кога забораваме на сè друго. Откритието објавено на bioRxiv може да биде искористено од оние кои ја проучуваат веродостојноста на судските сведочења.
Објавено на 20.02.2024 - 11:45

Информатика
Amazon AGI објави дека го развиле најголемиот модел за текст во говор што некогаш бил создаден. Притоа се објаснува дека поимот “најголем” значи дека моделот има најмногу параметри и дека за негова обука била користена досега најголемата база на податоци. Научниот тим на Amazon AGI го опишува равојот и обуката на моделот во научниот труд којшто е достапен на предпринт серверот arXiv.
Објавено на 19.02.2024 - 15:30

Телекомуникации
Јапонскиот месечев ровер LEV-1 ја преживеа поларната ноќ на јужниот пол на Месечината и после 14 дена поминати на -130 степени Целзиусови, успеа да се разбуди и да профункционира. Ова овозможи двајца радиоаматери од Битола (Дејан Трајковски – Z31RQ/P и Николче Стојановски – Z32TW/P) конечно да ги примат, односно детектираат слабите сигнали од роверот, на фреквенција од 437,41 MHz. Еве како вчерашниот настан го опишува еден од радиоаматерите, професорот Дејан Трајковски:
Објавено на 17.02.2024 - 13:45

Астрономија и астронаутика
Овојпат фотографијата на неделата е всушност видео. Роверот Пeрсевиранс го сними поминувањето на месечината Фобос пред Сонцето. Глетката се разликува од она што во ваквите прилики може да го видиме на Земјата, а во тоа можете да се уверите и самите од видеото во прилог.
Објавено на 16.02.2024 - 12:15

Омнибус
Портрет на Галилео Галилеј
15 февруари е роденден на Галилео Галилеј (Galileo Galilei, 1564 – 1642), италијанскиот физичар и астроном и првиот човек кој го насочил телескопот кон небото за вршење на астрономски набљудувања. Првите негови откритија биле во областа на физиката, а неговата дејност во астрономијата започнала кога тој самиот конструирал телескоп во 1609 година.
Објавено на 15.02.2024 - 23:00

Информатика
Германскиот производител на батерии за автомобили Varta AG соопшти дека кибер нападот што се случил во понеделникот ја пореметил работата на пет производствени погони. Детали за нападот беа дадени во официјално соопштение од компанијата, објавено во вторникот.
Објавено на 15.02.2024 - 14:45

Pages