Информатика
Сè уште неидентификувани хакери тврдат дека ги украле податоците на повеќе од милијарда кинески граѓани, а експертите велат дека ако се покаже дека хакерите ја кажуваат вистината, ова би можело да биде најголемото нарушување на кибер безбедноста во историјата на Кина.
Објавено на 08.07.2022 - 17:00

Астрономија и астронаутика
Постои едно, навидум, чудно тврдење што веќе со години кружи по интернетот – на 8 јули, во текот на неколку минути, 99% од светската популација е на “сончевата страна” од Земјата. Дали и како е ова возможно? Најнапред да расчистиме со едно, не се работи за тврдење пласирано од т.н. “рамноземјаши”, ниту пак од некојси култ што верува дека е дојден судниот ден кога Сонцето ќе ја проголта Земјата. Тврдењето е, во основа точно...
Објавено на 08.07.2022 - 16:00

Информатика
Нов тип на крипто-малициозен софтвер се шири преку YouTube. Корисниците се измамени да преземаат софтвер дизајниран да украде податоци од 30 криптопаричници и екстензии на веб-прелистувачи. Злонамерниот софтвер ги таргетира паричниците Zcash и Ethereum, заедно со Electrum, Atomic Wallet и Coinomi, и ги презема корисничките податоци.
Објавено на 07.07.2022 - 15:00

Астрономија и астронаутика
Истражувачите од Универзитетот во Келн и Универзитетот Масарик во Брно (Чешка) ја открија засега ‘најбрзата’ позната ѕвезда, која патува околу една црна дупка во рекордно време. Ѕвездата со ознака S4716, орбитира околу црната дупка сместена во центарот на Млечниот Пат, Стрелец А*, изминувајќи ја орбиталната патека за четири години и достигнувајќи брзина од околу 8000 km/s. S4716 се приближува на растојание од 100 астрономски единици (АЕ) до црната дупка, што е мошне мало растојание според астрономските стандарди. За потсетување 1 АЕ = 149 597 870 километри, односно средното растојание од Земјата до Сонцето.
Објавено на 06.07.2022 - 14:15

Климатологија
Новата анализа на температурите забележани на Арктикот, покажува дека северната поларна капа се загрева над четири пати побрзо од стапката на глобалното затоплување. Во последните 50 години трендот на двапати бележи и нагли скокови. Процесот им се протнал низ прсти на речиси сите 39 климатски модели што се користат за следење и предвидување на резултатите од климатските промени. Сите сем четири од нив ...
Објавено на 06.07.2022 - 13:00

Енергетика
Од овој месец сите потрошувачи ќе плаќаат поскапа струја. Покачувањето ќе ги опфати 98,8 % од домаќинствата во државата, а поскапува и евтината струја. Новина е воведувањето на тарифни блокови/групи со што, според регулаторната комисија, би требало да се избегне ценовниот шок од покачување на струјата од 17% за сите корисници. Но, како и да е, според пресметките на регулаторите, уште ова лето 77,2% од домаќинствата во Македонија ќе добијат сметки што ќе бидат 6,6% поголеми од досегашните. За самите да направите попрецизен есап колку ќе изнесува вашата сметка, а потоа и да преминете кон посериозно планирање на потрошувачката, ви го нудиме овој едноставен калкулатор...
Објавено на 05.07.2022 - 17:15

Информатика
Најновото издание на прелистувачот Mozilla Firefox, Firefox 102, носи нова функција која ги спречува сајтовите како Facebook да ве следат на други веб-локации. Новата функција е наречена Query Parameter Stripping. Автоматски ги отстранува низите знаци додадени на крајот на URL-адресите што им овозможуваат на Facebook и другите компании да ги следат вашите кликови и да прикажуваат насочени реклами.
Објавено на 05.07.2022 - 13:00

Фототехника
Изложба на алтернативни фотографии, ќе биде вовед за новиот фестивал на алтернативна фотографија-Зрно која ќе биде отворена вечерва во 20 часот во продажен салон на Културно информативниот центар – Скопје.
Објавено на 04.07.2022 - 13:45

Метеорологија
Козјак - Поглед кон Козјак од врвот Фојник, непосредно над селото Брест
Приказнава може и да се вика и "Како Козјак го спасува Скопје" Ме возеше еден таксист неодамна и ми вели... " Откако ја изградија браната веќе навечер кон Припор (?) го нема она ветерче што го имаше порано ". Јас и пред овој разговор имав забележано дека и многумина други умеат да речат дека браната има штетна улога затоа што ја менува локалната клима на градот и го сопира ветерот кој порано се лизгал по долината и го разладувал Скопје. Па, еве едно мое сосем лично мислење за БРАНАТА и за ВЕТЕРЧЕТО.
Објавено на 04.07.2022 - 12:15

Информатика
Неколку големи компании работат на проекти за квантни компјутери, вклучувајќи ги IBM и Google. Меѓу нив е и Амазон. Компанијата го отвори AWS Центарот за квантни пресметки минатата година и уште од 2019 година нуди услуга на квантно пресметување преку веб-сервисите на Амазон. Проширувањето на таа работа е, како што тие велат, суштински аспект за квантната технологија да го достигне својот целосен потенцијал – квантно вмрежување. Па, во таа насока компанијата го претстави AWS Центарот за квантно вмрежување (CQN). Истражувачите ќе работат на технологија која може да доведе до создавање на глобални квантни мрежи.
Објавено на 01.07.2022 - 14:00

Pages