Информатика
Малку шминка нанасена на вистинските места е доволна за да ги измами системите за препознавање на лице што ги користи полицијата насекаде во светот.
Објавено на 07.10.2021 - 17:30

Хемија
Нобел за револуцијата во доменот на хемијата – престижната награда им беше доделена на Бенјамин Лист и на Дејвид Мекмилан, за развој на асиметричната органокатализа.
Објавено на 07.10.2021 - 16:45

Физика
Нобеловата награда за физика за 2021 година беше доделена на тројца научници: Џорџо Паризи, Сиукуро Манабе и Клаус Хаселман, “ за нивниот иновативен придонес во нашето разбирање на сложените физички системи “. Каква што е климата на Земјата.
Објавено на 07.10.2021 - 15:30

Психологија
Веќе сте полузаспани, но штом легнете в кревет и вашата глава ја допре перницата – очите ви се отвораат “пет-банки”. Како да го избегнете ова? Еве неколку препораки од експертите...
Објавено на 07.10.2021 - 13:30

Телекомуникации
А1 Македонија соопшти на нејзината интернет-страница дека поставила 5G мрежа во центарот на Скопје за финално тестирање. Со ова компанијата е чекор поблиску до комерцијално воведување на 5G технологијата за сите корисници.
Објавено на 06.10.2021 - 13:45

Астрономија и астронаутика
По децении фиктивно истражување на универзумот во ТВ-серии и филмови, Вилијам Шaтнер конечно во живо ќе ја посети “последната граница” – вселената и храбро ќе зачекори каде пред него не бил никој на негова возраст.
Објавено на 06.10.2021 - 00:30

Информатика
Во невидениот пад на социјалните платформи обединети под капата на Фејсбук, првичната провена на Форчн (Fortune) беше дека компанијата губела по околу 164 000 долари приход секоја минута. Ова беше проследено и со мошне лош ден на берзата, па сè на сè, по вчерашниот хаос, Закерберг заврши со минус дебел цели 6 милијарди американски долари.
Објавено на 05.10.2021 - 16:15

Информатика
Во организација на Македонската асоцијација за развивање на игри – МАГДА ќе се оддржи интернационален натпревар за развивање на игри, Game Jam Plus, којшто ќе трае 7 месеци. Настанот има 4 фази и ќе започне во петок, 8 октомври. Натпреварот ќе се одвива on-line, а учеството е бесплатно.
Објавено на 05.10.2021 - 13:15

Астрономија и астронаутика
Фотографијата, направена на 30 септември од сателитите Коперник Сентинел-2 (Copernicus Sentinel-2) на ЕСА, го покажува протокот на лава од вулканот што минатиот месец еруптираше на шпанскиот остров Ла Палма. Каскадата од лава може да се види како се влева во Атлантскиот Океан, со што се проширува и големината на крајбрежјето. Оваа “устие” на реката од лава било со површина од околу 20 хектари во моментот кога е направена оваа фотографија.
Објавено на 05.10.2021 - 12:00

Информатика
Најнапред го воведоа биткоинот како платежно средство, а сега и ќе го “копаат”. Користењето геотермална енергија за биткоин мајнинг можеби и не е толку лоша идеја. Станува збор за зелена, достапна енергија, која во голема мера ги намалува трошоците на рударство.
Објавено на 04.10.2021 - 18:45

Pages