Медицина
Водечки научници на полето на неврологијата предупредуваат на опасноста од стареење на мозокот. Ако не внимавате на исхраната, јадете брза и масна храна, не се рекреирате, не се движите туку постојано користите автобус или автомобил, ретко читате книги, постојано гледате ТВ или филмови на ДВД,...
Објавено на 19.06.2012 - 12:14

Аудио и видеотехника
K 2 Dyno replay, системот за повторување на Grass Valley, е моќен по своите можности, а измислен е за продукција на спортски преноси во живо, но, се разбира, и за други намени, а при тоа и не е многу скап! Како што е познато, спортските натпревари се едни од најзастапените преноси кои носат доста...
Објавено на 18.06.2012 - 11:56

Астрономија и астронаутика
"Далеку во неистражените предели на крајот на западниот спирален крак на галаксијата, лежи едно мало неугледно жолто сонце. Во орбита околу него, на растојание од околу 150 милиони километри, се наоѓа една мала и крајно безначајна сино-зелена планета, чии жители, кои воедно потекнуваат од мајмуни,...
Објавено на 18.06.2012 - 11:46

Медицина
Човечкото тело за време на дневните активности многу се заморува, па затоа му е потребен одмор. Според Мери Карскадон (Mary Carskadon), директор на Истражувачката лабораторија за сон и хронобиологија од Провиденс (Sleep And Chronobiology Research Laboratory in Providence), некои од промените во...
Објавено на 16.06.2012 - 13:00

Математика
Овој израз се среќава во математиката и во компјутерската примена, а во поново време и во областа на аудиото; особено е присутен, на пример, во производството на реверберација на дигитален начин или во постапките за компресија на аудиосигналот (и на видеосигналот). Неговата дефиниција може...
Објавено на 16.06.2012 - 12:52

Автомобилска техника
Топлите денови се како создадени за оние кои се љубители на возење со мотор. Факт е дека прошетките со мотор се убави, а допирот на човекот со природата е најголем, но, исто така, факт е дека многумина од овие вљубеници доста чето страдаат, дури и фатално. Минатата година британските креатори...
Објавено на 15.06.2012 - 12:17

Телекомуникации
Најновите модели компактни радиоаматерски уреди овозможуваат нивна лесна преносливост и употреба од најразлични локации, неретко во импровизирани услови. На радиоаматерските опсези сè почесто можат да се слушнат радиостаници кои се активни од издвоени локации, како што се национални паркови, морски...
Објавено на 15.06.2012 - 11:48

Воена техника
И двогледите веќе не се она што беа! Од воајерска алатка, преку уред за истражување на природните појави до воена опрема, преминаа во еден друг домен, а нивните особини се збогатија. Најновиот модел на специјален двоглед, наречен "Light Speed", нуди многу повеќе од крупен план и зголемена слика,...
Објавено на 14.06.2012 - 14:23

Астрономија и астронаутика
Во 1972 година познатата фирма Паркер, како дел од промотивната програма на програмата Аполо за лет на Месечината направила три налив-пера, модел 75. Тие, освен дршката биле целосно изработени од титаниум. На нив била поставена златна плочка со натпис "Траги од Месечев материјал, Аполо 15". На неа...
Објавено на 14.06.2012 - 14:14

Медицина
Истражувачот Џон Спратли од Универзитетот во Бирмингем тврди дека произвел чип кој ги "чита" мислите и со кој може да се менуваат каналите на телевизорот, да се контролира работата на компјутерот и да се гаси светлото. Минијатурниот сензор, вграден во главата и сместен на површината на мозокот...
Објавено на 13.06.2012 - 10:48

Pages