Медицина
Во компанијата ИБМ постои одделение за добивање и развој на нови материјали со цел да се намали димензијата на компјутерскиот чип, а неговата искористеност да остане иста, па дури и поголема. Во последно време се работи на нови полимерни материјали што дејствуваат како органски полуспроводници или...
Објавено на 13.07.2012 - 11:22

Медицина
Веројатно ќе ве зачуди овој наслов особено кога скокаат цените и има хроничен недостаток на храна на глобален план, но прочитајте го текстот и ќе видите за што се работи! Секој петти жител на планетата, или 20% од популацијата има проблеми со нетолеранција на храна која се утврдува со тест на крвта...
Објавено на 12.07.2012 - 10:55

Астрономија и астронаутика
Кога една ѕвезда доаѓа до крајот на својот живот, таа почнува да исфрла маса со неверојатна брзина. Новите набљудувања на суперџинот Бетелгез може да им помогнат на научниците во разбирањето на тоа како се остварува ова губење на масата. Набљудувањата направни со телескопот VLT на Европската јужна...
Објавено на 11.07.2012 - 10:15

Електроника
Неодамна Fujitsu Semiconductor Europe (FSEU) ја пушти во употреба својата нова алатка за онлајн-симулација, првенствено наменета за нивните ИК за управување на моќност – PMIC (Power Management IC). “За инженерите-проектанти кои ги употребуваат овие производи на Фуџицу, ‘Easy DesignSim’ претставува...
Објавено на 11.07.2012 - 10:09

Медицина
Обемот на струкот или половината е многу битен за убавиот изглед, но истражувачите велат и за здравјето! Така било утврдено дека половината кај жените не е здраво да биде поголема од 88 cm, а кај мажите повеќе од 101 cm. Во оваа област се наоѓаат многу битни органи: црниот дроб, жолчката,...
Објавено на 10.07.2012 - 10:42

Информатика
Женева, Швајцарија, 4 јули 2012 година – Корпорацијата Интел им честита на Европската организација за нуклеарно истражување (CERN) и на заедницата LHC (Large Hadron Collider) за постигнатиот напредок во истражувањето за Хигсовиот бозон (Higgs Boson). Интел е горд на своето партнерство со ЦЕРН преку...
Објавено на 09.07.2012 - 17:27

Медицина
Милиони луѓе во светот се неподвижни или не можат да ги движат екстремитетите. Со цел да им се помогне на ова поле се вршат многу експерименти. Американскиот научник Метју Шефер открил техника која може да се приклучи на нервниот систем кај парализираните луѓе и повторно да ги активира нервите од...
Објавено на 09.07.2012 - 14:20

Биологија
Борбата против комарците се одвива со децении, но сè уште не успеавме да се "куртулиме" од овие крвопии. А како што изгледаат работите состојбата може и да се влоши, бидејќи комарците ја зголемуваат отпорноста на сè повеќе инсектициди. На рака на оваа напаст и оди и глобалното затоплување, кое сега...
Објавено на 09.07.2012 - 14:00

Астрономија и астронаутика
Еден зачудувачки нов лик на еден од најблиските галактички соседи на Млечниот Пат, Барнардовата галаксија, открива богато формирање на ѕвезди и маглини со чудни облици. На релативно блиска оддалеченост од околу 1,6 милиони светлински години, Барнардовата галаксија е член на локалниот архипелаг од...
Објавено на 06.07.2012 - 14:04

Информатика
Поседувањето на компјутер со вистинска вештачка интелигенција кој ќе биде во можност да одговори на секоја вербална или гестикуларна команда на сопственикот е долг, да не речам децениски сон на секој закоравен "сај-фај" почитувач. Па, оние кои се доволно среќни да го поседуваат iPhone 4S со Сири...
Објавено на 06.07.2012 - 13:30

Pages