Информатика
Дали се сеќавате на неверојатниот изум од пред некоја година во вид на пенкало-компјутер? Па, на некого некаде ова му се видело како доста згодна идеја. Резултатот е најновиот додаток првенствено наменет пред сè за употреба на таблет-компјутери и паметни телефони. Се работи за ласерска виртуелна...
Објавено на 26.06.2012 - 10:49

Екологија
Еколозите тврдат дека насекаде на планетата има огромни количини од пластичен отпад. Според нив, огромна количина плови на површината од океаните. Ова им дало идеја на холандски тим составен од тројца архитекти од компанијата "Вим архитектс" од Ротердам, да изготват проект за изградба на остров од...
Објавено на 26.06.2012 - 10:35

Физика
Научниците на Универзитетот во Охајо успеале за првпат да го снимат движењето на атомот внатре во молекулата, и тоа со помош на нова технологија со која еден електрон од молекулата бил претворен во нешто што личело на блескава светилка. Оваа техника овозможила да се создаде сосема нов начин на...
Објавено на 25.06.2012 - 10:40

Медицина
Седењето ги ослабнува мускулите на задникот и на нозете и предизвикува затегнатост во колковите, што потоа доведува до хронични болки во грбот. Со намалување на времето поминато во седење се намалува и ризикот од смрт од кардиоваскуларни болести за 42%. Исто така, некои истражувачи сметаат дека со...
Објавено на 25.06.2012 - 10:39

Астрономија и астронаутика
Астрофизичарите се на мака при мерење на магнетското поле на ѕвездите но, сепак, тоа е еден од нивните приоритети. Имено, магнетското поле игра важна улога во мноштво феномени за кои астрофизичарите се интересираат: транспорт на материјата во универзумот, јакоста на млазот од гас емитуван од црните...
Објавено на 22.06.2012 - 11:07

Информатика
Мајкрософт се поврза со Енциклопедија Британика со цел резултатите на неговиот пребарувач Бинг да станат порелевантни и "понабиени" со знаење. Со овој потег, на пребарувачот ќе се појавуваат кратки резимеа од темите од енциклопедијата врзани со некои од резултатите на пребарувањето. Корисниците на...
Објавено на 22.06.2012 - 10:46

Информатика
Од 17 до 21 јуни во Хамбург, Германија се одржува Глобалната конференција за суперкомпјутери - International Supercomputing Conference (ISC) спозорирана од Интел. ISC 2012 собра на едно место 2400 научници, систем менаџери и истражувачи од компании и универзитети, како и претсавници на...
Објавено на 21.06.2012 - 13:39

Архитектура и градежништво
Ви здодеа од жештината во вашата канцеларија кога во неа повторно откажала климата или од вечната нервоза на вашите колеги поради ова? Па, преселете ја канцеларијата во природата. Тетра шед (Tetra Shed) ви ја нуди токму оваа можност. Се работи за модуларен канцелариски систем кој може да го...
Објавено на 21.06.2012 - 12:00

Медицина
Во просек, секоја година во еден стан се наталожуваат околу 15 кг прав. Се разбира, педантните домаќинки се обидуваат да исчистат сè, но траги остануваат на помалку видливи и тешко достапни места. Правот е совршено засолниште за разни микроорганизми, а пред сè за грини. Овие невидливи непријатели...
Објавено на 21.06.2012 - 11:45

Електроника
Сè поочигледната технолошка предност на LED осветлувањето, особено на полето на штедењето на електрична енергија, ги натера и конзервативните Англичани да го следат овој иновациски тренд и да одобрат замена на постоечкото осветлување на нивните културно-историски споменици. Навистина, спонзориран...
Објавено на 20.06.2012 - 15:19

Pages