Астрономија и астронаутика
Во разни мисии за геолошки истражувања на Марс, досега се откриени изобилство докази за воденото минато на "Црвената планета", но, во најново време стаса и првиот доказ откриен на древно "речно" корито, во кое некогаш течела вода. Имено, една научна група на НАСА објавила – на конференција за печат...
Објавено на 27.02.2013 - 13:50

Психологија
Постојат многу верувања поврзани со Месечината и Месечевиот циклус. Во одделни месечеви фази добро е да се сее ова или она, во некои други, добро е да се започне работа или е погрешно нешто да се работи. Едно од честите убедувања поврзани со месечевиот циклус е верувањето на многу луѓе дека полната...
Објавено на 22.02.2013 - 12:50

Електроника
Ви ја претставуваме серијата евтини 32-битни микроконтролери со мала потрошувачка на електрична енергија од само 500µA по MHz работен такт од Microchip, реномираниот производител на микроконтролери. Микроконтролерите под заедничка ознака PIC32MX5/6/7 се конципирани за едноставно поврзување по...
Објавено на 20.02.2013 - 11:36

Психологија
Се чини дека секој сака да биде посреќен, а потрагата по среќа е еден од темелите на животот. Според авторите на новиот труд, објавен во списанието "Друштво за психолошка наука", дури и среќата може да има темна страна. Велат дека среќата не треба да се гледа како универзално добра работа и ги...
Објавено на 19.02.2013 - 13:28

Телекомуникации
Според прогнозата на компанијата "Ериксон", до крајот на 2013 година бројот на корисници на мобилни врски ќе достигне 7,5 милијарди, со што ќе биде надминат бројот на жители на Планетата од 7 милијарди, според ОН, додека пак до 2018 година бројот на вакви корисници ќе изнесува 9,3 милијарди!...
Објавено на 18.02.2013 - 12:16

Екологија
Истражувачи од Центарот БТТ (Биотехнолошки технологии) во Финска, развиле метода со која ќе се подобри квалитетот на пластичната амбалажа произведена на биотехнолошка основа. Новата генерација биопластична амбалажа не е само еколошка, туку има и дополнителни предности во однос на традиционалната...
Објавено на 15.02.2013 - 14:14

Астрономија и астронаутика
Многу научници веруваат дека во 2013 год. ќе биде објавено откритие на првата Земја-двојник, егзопланета слична по големина и по природа на Земјата, со услови за живот. Во тој контекст, еве ја изјавата на Геоф Марки (Geof Marcy), космолог на Универзитетот Беркли (Berkeley), Калифорнија: "Откритието...
Објавено на 14.02.2013 - 11:06

Омнибус
Вообичаено избегнуваме да пишуваме и за св. Валентин и за св. Трифун, кој како му одговара. Но бевме испровоцирани од прекрасните електронски картички кои ги нуди ЕСА по овој повод. Картичките доаѓаат со навистина оригинални и прекрасни пораки од типот: Ти си Сонцето во мојот живот; Јас те "срце...
Објавено на 13.02.2013 - 11:48

Биологија
Се сеќавате ли на поговорката: "Каде што има чад, има и огин"? За жал, таа не кажува дека каде што има огин има и посебен вид скакулци кои одат по огинот. Во педесеттите години од минатиот век, гледачите што присуствувале на натпреварите на стадионот Berkley’s Californian Memorial во САД често...
Објавено на 12.02.2013 - 11:30

Астрономија и астронаутика
Помали "камења" од космосот секојдневно паѓаат на Земјата, па така Земјата перманентно ја зголемува својата маса. Парчиња со големина колку топка за бејзбол секојдневно влегуваат во атмосферата на Земјата каде што, поради нивната огромна брзина, се вжештуваат до таа мера, па или наполно испаруваат...
Објавено на 11.02.2013 - 14:20

Pages