Омнибус
Јасно е дека долговечноста не може да биде само последица на едно нешто, а одговор на ова прашање научниците се обидуваат да најдат низ вековите. Како и да е, единственото со кое сите се согласни е дека долговечноста е последица или резултат на повеќе фактори кои можат да влијаат на продолжување на...
Објавено на 21.01.2014 - 14:14

Аудио и видеотехника
Понудата на 4K телевизори од Sony се збогати со 3 серии составени од 7 модели, додека Full HD палетата вклучува 6 серии со 14 модели. Кај новите BRAVIA телевизори сликата е посветла и помоќна, благодарение на технологијата X-tended Dynamic Range, којашто го збогатува контрастот со светли акценти и...
Објавено на 17.01.2014 - 14:08

Информатика
Со цел да им помогнат на организациите во донесувањето подобри и поинформирани одлуки за купување и обезбедување на оптимален перформанс за нивните клауд-апликации, корпорацијата Интел најави дека ќе соработува со 16 испорачувачи на клауд услуги (CSP) од целиот свет и ја прикажа програмата "Intel...
Објавено на 17.01.2014 - 13:37

Информатика
Француската технолошка компанија Парот, творецот на AR.Drone quadricopter, е производител и на безжичниот монитор на растенија којшто работи во координација со соодветната iOS апликација. Опишан како "паметен безжичен сензор" којшто користи блутут нискоенергетска технологија (Bluetooth Low Energy...
Објавено на 17.01.2014 - 12:21

Омнибус
Колку ќе успееме во реализирање на нештата, зависи од зрелоста на личноста и од нејзината способност самата себеси да се мотивира. За да имаме успех во животот и во работата, многу е важно да бидеме истрајни во она што го преземаме. Со други зборови, важно е да имаме добра и силна мотивација,...
Објавено на 15.01.2014 - 13:51

Омнибус
За оние кои не знаат за што се работи, кои или го пропуштиле овој популарен научен серијал во 80-тите години или едноставно не биле тогаш ни родени, "Космос: Лично патување" беше документарец којшто го истражуваше универзумот, но и историјата на научните откритија. Темите, коишто во серијалот ги...
Објавено на 14.01.2014 - 12:06

Аудио и видеотехника
SmallHD DP7-PRO HB-SX е монитор, кој нуди големи можности, а притоа е едноставен за користење. Наменет е воглавно за надворешни снимања бидејќи сликата на екранот е видлива и при многу сончево време. Спред оние кои се познавачи на ваквиот вид опрема, а имале можност да го видат, велат дека е ова...
Објавено на 10.01.2014 - 11:33

Астрономија и астронаутика
Сатурновите прстени, гледани од Земјата со телескоп, се покажуваат како концентрични светли кругови, а шуплините помеѓу нив како темни обрачи. Од Земјата ние можеме да видиме само дел од прстените (A, B и C) коишто орбитираат помеѓу 7 000 и 80 000 km над екваторот на Сатурн. Меѓутоа, вселенските...
Објавено на 09.01.2014 - 11:49

Омнибус
Грозјето е добар извор на витамин Ц, содржи и фосфорна киселина, а освен Б 12, ги има сите Б-витамини, кои се важни за измена на јаглеродните хидрати и поволно влијаат на нервниот систем. Зрната грозје содржат магнезиум, манган и калиум. Грозјето е многу вреден извор на биофлавоноиди кои содржат...
Објавено на 08.01.2014 - 10:55

Астрономија и астронаутика
Уште пред неколку месеци, кон средината на годината што измина, од НАСА предупредија дека нешто големо ќе се случи со Сонцето. Имено, според мерењата направени тогаш од страна на две опсерватории на НАСА, беше најавено дека Сонцето е подготвено за промена на поларитетот на неговото огромно магнетно...
Објавено на 02.01.2014 - 17:26

Pages