Автомобилска техника
Познатиот добавувач на делови и системи за автомобилските брендови во светот, "Валео", отвори конкурс за иновации којшто се однесуваат на автомобилот на иднината. Младите инженери и студенти од целиот свет ќе имаат можност за креирање иновативни системи или производи што ќе го направат автомобилот...
Објавено на 27.09.2013 - 11:09

Телекомуникации
Huawei Ascend P6 е новиот паметен телефон од кинескиот производител Huawei. По официјалното претставување во повеќе европски престолнини, од овој месец го очекуваме и кај нас, благодарение на Т-Мобиле. Првиот впечаток е импресивен – полираниот металик-изглед и природно заоблената основа го прават...
Објавено на 26.09.2013 - 11:07

Астрономија и астронаутика
Текстот ќе го започнеме со објаснување на сликата дадена во прилог. На неа е покажана фотографија во 3-Д на астероидот Steins, па за нормално гледање нужно е таа да се погледне преку стереоскопски очила со црвено и зелено филтерско стакло. Фотографијата е направена од вселенската сонда на ЕСА (...
Објавено на 25.09.2013 - 12:01

Омнибус
Овој викенд, на 21 и 22 септември, ќе се одржи едукативно предавање на тема NTC-систем на учење – Како успешно да се развива IQ кај децата низ игра. Предавањата се со почеток од 11 часот во хотел "Центар" (Олимписки базен), а предавач ќе биде авторот на NTC-системот на учење, д-р Ранко Рајовиќ,...
Објавено на 20.09.2013 - 12:27

Биологија
Човечкиот мозок е најкомплексниот и најнеистражениот дел од човечкото тело. Постојат многу нешта кои сè уште претставуваат непозната за науката. Прочитајте го текстов за да дознаете неколку интересни факти поврзани со него, кои човекот успеал да ги открие. • Нервните импулси од и до мозокот...
Објавено на 18.09.2013 - 12:41

Автомобилска техника
Безбедноста во сообраќајот не е луксуз. Безбедноста во сообраќајот не е заштита и утеха за "послабиот" и недоволно искусниот во сообраќајот. Безбедноста не е забавување на сообраќајот. Секојдневното практикување на безбедно учество во сообраќајот е прв знак на зрелост, воспитување, коректно...
Објавено на 16.09.2013 - 11:30

Биологија
Скарабејот (познат и како балегар) е инсект којшто целиот живот тркала топчиња од измет што ги користи во неговата исхрана и во исхраната на неговото потомство. Но, ова не значи дека ова малечко суштество не фрла поглед и кон небото. Неодамнешните истражувања покажале дека еден вид скарабеј (...
Објавено на 13.09.2013 - 11:31

Информатика
На овогодинешниот форум на Интел за прв пат се обраќаат Кржаниќ и новиот претседате на Интел Рене Џејмс откако ги заземаа своите позиции во мај. Од центри за податоци до ултра-мобилни уреди како таблети и телефони, сите сегменти на процесирањето поминуваат низ интересни транзиции, за некои и...
Објавено на 12.09.2013 - 12:07

Телекомуникации
Светски познатиот уметник за графити, Хендрик Беикирх и неговиот шестметарски смарт-телефон нацртан со спреј беше една од најголемите атракции на познатиот саем за Електроника и апарати за домаќинство (IFA) кој се одржа во Берлин на 5 и 6 септември. Грандиозната уметничка инсталација беше...
Објавено на 11.09.2013 - 15:47

Еурека
Во организација на Сојузот на пронаоѓачи и автори на технички унапредувања на Македонија - СПАТУМ, по 34. пат во континуитет од 1980 година, и оваа година се организира изложбата на пронајдоци, иновации, нови технологии, нови производи, технички унапредувања, индустриски дизајн, трговски марки и...
Објавено на 11.09.2013 - 12:51

Pages