Автомобилска техника
Автомобилскиот гигант, групацијата PSA конечно попушти пред притисокот на јавноста во врска со разликите меѓу реалната и декларираната потрошувачка на гориво, и изврши тестирање на своите модели во реални услови. Тестирањето е стандардизирано според европскиот проект RDE.
Објавено на 15.09.2017 - 18:30

Астрономија и астронаутика
На 15 септември вселенското летало Касини ќе се нурне во атмосферата на планетата Сатурн. Латалото ќе продолжи да испраќа научни податоци сѐ дури неговите потисни мотори можат да ја задржат антената на вселенското летало вперена кон Земјата. По ова Касини ќе изгори во густата атмосфера на гасниот...
Објавено на 12.09.2017 - 19:09

Аудио и видеотехника
За разлика од повеќето производители на hi-fi уреди кои секоја година промовираат „нови“ модели на своите уреди (нови најчесто само според надворешниот изглед), британската фирма Monitor Audio практикува промена на моделите само кога ќе воведе некое суштинско подобрување. Затоа, не изненадува...
Објавено на 07.09.2017 - 11:15

Електроника
BM1Q001FJ и BM1Q002FJ се интегрирани кола коишто се користат за управување во AC/DC прекинувачките напојувања што работат во квази-резонантен режим. Кај квази-резонантните напојувања, прекинувачкиот транзистор се вклучува и се исклучува кога напонот и струјата на резонантното LC-коло имаат...
Објавено на 05.09.2017 - 14:30

Аудио и видеотехника
M-Audio е познат производител на електронски музички инструменти, звучници, микрофони, опрема за DJ-и, музички софтвер и друга дигитална аудио-опрема и ужива популарност кај многу продуценти, аудио-инженери и музичари. Парот звучници M-Audio Studiophile AV 40 за кој овде станува збор се преносни активни мониторски звучници, наменети за професионални креатори на мултимедиски содржини.
Објавено на 29.08.2017 - 19:30

Омнибус
Факултетот за електротехника и информациски технологии на скопскиот Универзитет “Св. Кирил и Методиј“ е подготвен да ги прифати сите 650 идни бруцоши во учебната 2017/2018 година. “Новата учебна година ја почнуваме со нови иновирани студиски програми. Направивме модернизација на нашите програми во...
Објавено на 16.08.2017 - 17:39

Архитектура и градежништво
Во издание на Комората на овластени архитекти и овластени инженери на РМ, во тек е печатењето на најновата книга на д-р Петар Николовски, дипл. инж. арх., под горниот наслов. Топлинските мостови се “најегзотичниот“ дел од градежната физика, бидејќи математичките процедури за пресметка на нивните...
Објавено на 09.08.2017 - 19:41

Астрономија и астронаутика
Затемнувањата на Месечината, а особено на Сонцето, се едни од поретките астрономски појави на небото, кои не треба да се пропуштат. Вечерва, на 7 август 2017 година, можеме да проследиме делумно затемнување на Месечината. Месечината ќе изгрее на исток во 19 часот и 38 минути, веќе под полусенката...
Објавено на 07.08.2017 - 17:30

Макетарство и моделарство
Согласно предвидениот термин во периодот од 25 до 29. 7. 2017 се одржа Европското првенство за јуниори во категоријата Ф-1-А, Ф-1-Б, Ф-1-П во Прилеп. Навидум рутински, но сепак организаторот вложи максимални напори овај натпревар да е на висина и да се оправда довербата. Имено во десегашниот период...
Објавено на 03.08.2017 - 20:20

Металство и машинство
Еуроимпекс во своето 27 годишно работно искуство, бележи раст развој и успешно стопанисување во различни области вклучувајќи ги сите брендови кои ги застапува. Работењето на компанијата е фокусирано кон сите брендови подеднакво: Total масла, Valvoline масла, Banner акумулатори, 4 брендови на алати...
Објавено на 05.07.2017 - 21:30

Pages