Информатика
Овогодишниот форум на развојни инженери на Интел IDF 2015, календарски е порано од претходните и започнува утре. И оваа година, ЕМИТЕР овој пат преку нашиот дописник Марјан Ташевски, ќе ја има можноста директно од местото на настанот да известува за случувањата на оваа престижна манифестација...
Објавено на 17.08.2015 - 16:58

Физика
Дефиницијата на мерката 1 килограм е воспоставена на тој начин што е изработен еталон од иридиум и силициум, кој од 1889 година се чува под три стаклени ѕвона во подземна просторија на Меѓународниот завод за тегови и мерки во Севр. Но, во денешно време ваквата архаична дефиниција на килограмот е...
Објавено на 06.08.2015 - 17:35

Информатика
Вчера беше претставена новата 3D Xpoint технологија, производ на соработката помеѓу Интел и Микрон Технологија. 3D Xpoint е голем чекор напред во технологијата за процесирачки мемории и е прва нова категорија кај мемориите од претставувањето на NAND флеш меморијата во 1989 година. Оваа технологија...
Објавено на 29.07.2015 - 14:16

Омнибус
500 милијарди пати поголема маса од онаа на Сонцето е масата што ќе ја изгуби нашата галаксија. Еден тим научници од Институтот за астрономија од Кембриџ, употребувајќи го VLT од Чиле преку мерење на брзината на четириесетина ѕвезди кои се меѓу најоддалечените од центарот на Млечниот Пат, ја...
Објавено на 23.07.2015 - 17:11

Астрономија и астронаутика
Во најновите податоци од вселенското летало “Нови хоризонти” на НАСА, една од новите слики на Плутон направени одблиску открива огромна рамнина без кратери којашто се чини дека е стара најмногу 100 милиони години, а можеби и сè уште се обликува од геолошки процеси. Овoj смрзнат регион се наоѓа...
Објавено на 20.07.2015 - 12:13

Астрономија и астронаутика
Звучи шашаво, но ова е уште една необична научна вистина. Се работи за последица од гравитациското дејство на Месечината врз Земјата. За да се разбере тоа, треба да се вратиме на дефиницијата за должина на денот (се подразбира деноноќие). Неговата должина е дефинирана со времето за кое Земјата...
Објавено на 16.07.2015 - 16:07

Информатика
Интел корпорацијата денес ги објави приходите во вториот квартал од 13,2 милијарди долари, оперативен приход од 2,9 милијарди долари, нето приход од 2,7 милијарди долари и заработувачка по акција од 55 центи. Компанијата заработила приближно 3,4 милијарди долари во готово од работењето, платени...
Објавено на 16.07.2015 - 16:04

Макетарство и моделарство
Радиоуправуваните модели, претставуваат врв на воздухопловното моделарство и не е случајно што побудуваат големо внимание, како кај натпреварувачите така и кај посетителите кога се одржува и најмалата манифестација. Овој натпревар се одржа порано од вообичаено, но оправдано, бидејќи селекторот ја...
Објавено на 14.07.2015 - 15:29

Омнибус
На единствената и уникатна Cloud Академија која функционира во рамките на New Man’s Business Accelerator во Скопје во тек се уписите за запишување на новите студенти за учебната 2015/2016 година, а можноста потенцијалните кандидати да се стекнат со стипендија важи за сите пријавени кои ќе освoјат...
Објавено на 10.07.2015 - 17:26

Биологија
Секој сопственик на милениче се прашува понекогаш колку неговото милениче, и животните општо, се навистина интелигентни. Дали имаат некаква претстава надвор од она што се нивните физиолошки потреби и инстинкти и како го перципираат светот околу нив. Па еве еден одговор од областа на математиката ☺...
Објавено на 03.07.2015 - 11:48

Pages