Астрономија и астронаутика
Познатиот феномен на “црвено поместување” (Red Shift) во спектарот на некој светлински извор се појавува при одалечување на светлинскиот извор од набљудувачот или обратно. Според Ајнштајновата Општа теорија за релативитетот тој феномен исто така се појавува и под дејство на многу силна гравитациска...
Објавено на 08.08.2018 - 12:00

Автомобилска техника
Во автомобилските кругови кружи една легенда која вели дека она што не му успеало да го реализира (направи) Мерцедес, истото тоа му успеало на Ауди. Не е далеку од вистината оваа легенда која е олицворение на иноваторската и технолошката моќ на овај прочуен германски автомобилски бренд пар екселанс...
Објавено на 08.08.2018 - 11:00

Психологија
Шемата на развојот на човечкиот мозок има клучна улога во промената на чувствата за етика и интегритет со текот на времето. Повеќето луѓе во помладата возраст не ја прифаќаат лагата, но со текот на времето таа престанува да биде нешто толку криминално и почнува да се смета за нормална појава.
Објавено на 07.08.2018 - 13:45

Медицина
За првпат, бели дробови создадени во лабораторијата успешно беа трансплантирани во свињи. Белите дробови создадени со биоинженеринг, опишани во трудот објавен на 1 август, во онлајн-изданието на Science Translational Medicine, развиле здрави крвни садови што овозможиле свињите да живеат неколку...
Објавено на 07.08.2018 - 10:30

Астрономија и астронаутика
Уметничка визија за потеклото на синкастиот метеорит
Откако астрономите утврдиле дека ѕвездите во нивната најрана фаза на формирање се енергетски неверојатно активни, продуцирајќи бројни и силни ерупции со интензивно исфрлање на разни наелектризирани честички, научниците теоретичари претпоставиле дека истата таа активност ја имало и нашето Сонце во...
Објавено на 06.08.2018 - 12:30

Астрономија и астронаутика
Одлуката да се потпрат на приватните компании за превоз до вселената може да ги остави астронаутите на НАСА заглавени на Земјата, барем некаде до почетокот на следната година.
Објавено на 06.08.2018 - 09:45

Медицина
Раните во устата зараснуваат побрзо од повредите на други делови на кожата, а сега научниците се обидуваат да дознаат како устата залекувањето го прави побрзо. Според истражувањата објавени во Science Translational Medicine, некои од поголемите регулатори на активноста на гените се вклучени во “прекувремената” работа која устата ја презема во залекувањето на раните без лузни. Овие регулатори коишто всушност претставуваат протеини, познати како SOX2, PITX1, PITX2 и PAX9, се активни во кожните клетки наречени кератиноцити во устата, но не и во клетките на кожата од раката. Регулаторите го држат под контрола воспалението коешто може да доведе до создавање на лузни, а ги вклучуваат молекуларните програми поврзани со движењето на клетките и затворањето на раните, велат истражувачите од Универзитетот на Калифорнија во Сан Диего и Националниот институт за здравство во Бетесда, Мериленд.
Објавено на 03.08.2018 - 13:00

Психологија
Се чини дека секој сака да биде што посреќен, а потрагата по среќа како потреба е вткаена длабоко во нашата перцепција за животот. Но, според авторите трудот објавен во ревијата на Association for Psychological Science, дури и среќата може да има темна страна. Тие велат дека среќата не треба да се...
Објавено на 03.08.2018 - 12:00

Астрономија и астронаутика
Не, не е околу 50 грама колку што изнесува тежината на популарниот чоколаден десерт. Мерењето на тежината на нашата галаксија, Млечниот Пат, не е едноставна работа. Не постои вага или инструмент со којшто таа може директно да се измери. Сепак, постојат низа постапки со коишто се добива прилично...
Објавено на 01.08.2018 - 16:00

Биологија
Смеата е својствена за човекот (“Pour ce que rire est le propre de l'homme”) вели Франсоа Рабле на почетокот на “Гаргантуа и Пантагруел” . О, колку ли се чини дека се излажал. Денес знаеме дека освен човекот, во смеата и насмевката уживаат и мајмуните, кучињата, делфините, а по сè изгледа, и...
Објавено на 01.08.2018 - 13:15

Pages