Омнибус
50% изнесува зголемувањето на ризикот од деменција по 68-та година за оние што тогаш ќе почнат да земаат лекови во чија основа е бензо-диазепинот, а се наменети за третирање на несоница, депресија или анксиозност. Врската меѓу предизвикувачот и ефектот сè уште недокажана, но затоа силна индикација...
Објавено на 01.07.2015 - 12:21

Физика
Сите ја знаеме приказната за песимистот и оптимистот. Едниот кога ја гледа чашата со вода вели дека таа е полупразна а другиот дека таа е полуполна. Па, се чини дека песимистите се сепак во право... барем до некаде. Молекулите на водата се составени од минискуларни честички меѓусебно одвоени со...
Објавено на 30.06.2015 - 11:44

Телекомуникации
На само неколку дена пред светската премиера на познатиот кинески бренд Huawei, во просториите на Македонски Телеком вчера беше организирана промоција на нивните најнови модели на телефони Huawei P8 и Huawei P8 Lite. Во пријатна и забавна атмосфера дистрибутерите на овој бренд заедно со преставници...
Објавено на 26.06.2015 - 16:46

Електротехника
“АЦДЦ ДЦАЦ“ ДОО е македонска иновативна компанија специјализирана за производство на уреди од полето на повеќестепена пренапонска заштита. Агресивното истражување и имплементација на новите технологии и иновации е постојана заложба на компанијата, формирана во 1994 година од страна на генералниот...
Објавено на 22.06.2015 - 13:36

Астрономија и астронаутика
За да се открие температурата на некоја ѕвезда, доволно е да се гледа нејзината боја. Ако се потпрете на вашата интуиција, според која во вашата свест црвената боја асоцира на оган, ќе ви биде чудно кога ќе дознаете дека сините ѕвезди се пожешки од црвените! Но, на физичарите тоа воопшто не им е...
Објавено на 18.06.2015 - 12:03

Телекомуникации
Македонски Телеком и Т-Мобиле Македонија од 1 јули официјално стануваат една компанија. Одлуката е донесена на Собранието на акционери одржано на 17 јуни, со прифаќање на Спогодбата за присоединување. Т-Мобиле Македонија од 1 јули нема да постои како правно лице а сите вработени, како и целокупниот...
Објавено на 17.06.2015 - 16:58

Индустриски дизајн
A’ Design Award & Competition ( designaward.com ), светски најголемата и меѓународно најраспространетата награда за дизајн ги објави резултатите за натпреварувањето во дизајн за 2014 - 2015 година: 837 Добитници од 83 земји во 89 различни дисциплини за дизајн. Пријавите беа внимателно оценувани...
Објавено на 16.06.2015 - 17:53

Физика
Во XIX век, научниците дефинирале три агрегатни состојби како единствено постоечки во кои материјата може да се појавува: цврста, течна и гасовита состојба. Дефиницијата беше поставена според микроскопски критериум: меѓусебната поврзаност на молекулите во материјата. Имено, кај материјата во цврста...
Објавено на 12.06.2015 - 16:34

Електроника
Arduino Zero е едноставна и моќна 32-битна екстензија на платформата основана од Arduino UNO. Целта на плочката Zero е да се наметне кај креативните индивидуалци кои имаат потенцијал за реализација на вистински иновативни идеи за smart IoT уреди, технологија погодна за носење, high-tech...
Објавено на 10.06.2015 - 11:17

Автомобилска техника
Многу интересни резултати од едно истражување - за навиките на просечниот европски возач за користењето на летните и зимските пневматици и некои факти од проектирањето на новиот пневматик на “Мишлен” SrossClimate презентирани се на сајтот www.michelin.com.hr Започнуваме со резултатите од...
Објавено на 09.06.2015 - 11:20

Pages