Информатика
Постои директна врска помеѓу борбата против пиратеријата и развојот на економијата Просечната стапка на пиратерија во светот изнесува 42%. Во ЕУ 33%, додека во Македонија 66% покажуваат податоците на БСА (Бизнис деловна алијанса). На глобалниот конгрес за борба против фалсификување и пиратерија кој...
Објавено на 17.09.2014 - 15:26

Астрономија и астронаутика
Магеланова струја се нарекува долгата лента од меѓугалактички гас извлечен од Магелановите облаци: Големиот Магеланов облак и Малиот Магеланов облак, двете најблиски сателитски џуџести галаксии до нашата галаксија Млечен Пат. Струјата се протега во полукруг, на повеќе од 180° преку небото, вртејќи...
Објавено на 17.09.2014 - 13:14

Аудио и видеотехника
Веднаш по ИДФ во Сан Франциско нашата редакција е во можност на читателите да им претстави уште еден извонреден настан од областа на техниката. Овојпат се работи за еден од најголемите настани од областа на телекомуникациите, аудиото и видеотехниката, поточно за интернационалната конференција на...
Објавено на 15.09.2014 - 14:15

Информатика
Агендата во третиот, а воедно и последен ден на ИДФ 2014 не беше исполнета со мега-сесии како претходните два дена, па тоа ни даде можност да посетиме некоја од техничките сесии, како и да ги разгледаме производите изложени од стана на Интел и нивните партнери. Денот започна со интервју со Мајкл С...
Објавено на 12.09.2014 - 18:28

Информатика
Вториот ден на ИДФ2014 започна со мега-сесијата на Дајен Брајант (Diane Bryant), во која се надоврза на можностите коишто се отвораат во областа на податочните центри и како Интел создава процесорска архитектура дизајнирана и оптимизирана за потребите на податочните центри и податочната аналитика...
Објавено на 11.09.2014 - 14:04

Автомобилска техника
Дизајнерите на хемиската компанија BASF ги претставија новите трендови за боите на автомобилите за сезоната 2014/2015. Со оглед на фактот што бојата на автомобилот емотивно се доживува, акцентот е ставен врз нагласениот индивидуализам со можноста купувачот сам да си ја одбере (искреира) нијансата...
Објавено на 10.09.2014 - 17:37

Информатика
Почитувани читатели на ЕМИТЕР, голем поздрав од Сан Франциско! Седумнаесеттиот по ред Интел девелопер форум денес официјално беше отворен од страна на главниот извршен директор на Интел – Брајан Крзанич (Brian Krzanich). Крзанич во своето воведно излагање даде осврт на четирите области кои се во...
Објавено на 10.09.2014 - 14:59

Информатика
И оваа година сме во можност нашите читатели директно да ги информираме за настаните од конференцијата ИДФ во Сан Франциско, која секоја година во септември се одржува во овој град. Имено, благодарение на нашите деловни соработници, “Примарк комуникации”, официјалната PR-агенција на Интел за...
Објавено на 09.09.2014 - 00:12

Информатика
Вчера во Берлин на IFA, глобалното светско шоу за електроника и домашни апарати, Интел го претстави новиот Intel Core M процесор, кој ќе се најде во новите 2 во 1 уреди од различни производители, вклучувајќи ги Acer, ASUS, Dell, HP, Lenovo и Toshiba. Обезбедувајќи оптимална комбинација на мобилност...
Објавено на 06.09.2014 - 16:09

Физика
Парадоксот којшто долго време им задава главоболки на идните патници низ времето конечно е решен. Теоретската “главоломка” е позната како “Парадокс на дедото” и се занимаваше со тоа дали е можно, на пример, да патуваш низ времето и да ги спречиш твоите баба и дедо воопшто да се сретнат. Ако тие...
Објавено на 03.09.2014 - 11:47

Pages