Телекомуникации
Супербрзиот интернет до 2020. ќе биде стандард Денес во просториите на Агенцијата за електронски телекомуникации (АЕК) беше одржана прес-конференција на која беше претставен стандардот којшто телекомуникациските компании ќе треба да го достигнат до 2020. година. На 10-ти овој месец, по претходна...
Објавено на 14.07.2014 - 17:03

Автомобилска техника
Забавувањето, или намалувањето на брзината на автобусите, камионите или возовите по километарски долгите надолнини е, само по себе, исклучително голем предизвик. Примарниот кочничар секогаш е моторот, т.е. моторното кочење, но тоа не е доволно. Како засилување се вградуваат дополнителни (секундарни...
Објавено на 11.07.2014 - 12:25

Омнибус
Никола Тесла денес се смета за еден од најголемите пронаоѓачи во историјата. Овој смел, но и ексцентричен научник, пионер во многу области на електричната енергија, и ден-денес е предмет на многу истражувања на неговиот живот и дело. На 10. јули 2014 година се навршуваат 158 години од раѓањето на...
Објавено на 10.07.2014 - 19:00

Енергетика
Две кратки вести коишто никако не ме оставија равнодушен и ми влеаја верба дека конечно даваат големи резултати кампањите за ефикасно и рационално користење на енергијата. Првата вест се однесува за Данска, во која се вели дека потрошувачката на енергија во оваа држава од 1990 година до денес е...
Објавено на 09.07.2014 - 14:51

Астрономија и астронаутика
Најпосле (at last), имаме наследник на вселенскиот телескоп Хабл (Hubble) – тоа ќе биде огромниот ATLAST (Advanced Techology Large Aperture Space Telescope), вселенски телескоп со напредна технологија и голема апертура. Огледалото треба да има дијаметар од најмалку 8 метри, а можеби дури и до 16...
Објавено на 08.07.2014 - 15:40

Омнибус
Верувале или не, дури и за ова има ден во годината - денес е официјалниот Светски ден на НЛО! Денот е избран бидејќи токму на овој ден се “случило” наводното уривање на НЛО во пустината во Њу Мексико, познато како "Инцидентот Розвел". Целта на одбележување на денот на НЛО е подигање на свеста за “очебијното постоење на неидентификувани летечки објекти”, како и да се охрабрат владите да го тргнат превезот на тајна од документите коишто се однесуваат на забележување НЛО и нив да ги стават на увид на јавноста.
Објавено на 02.07.2014 - 14:00

Омнибус
Современите домаќинства сè повеќе функционираат врз принципот “притисни на копче” и сè помалку можат да се замислат без некои апарати кои гарантираат покомфорен живот. Меѓутоа, технологијата е толку напредната, што многу често ја избегнува здравствената контрола. Поточно, многубројните...
Објавено на 26.06.2014 - 11:16

Астрономија и астронаутика
Иако според временските услови баш и не е за верување, денес на денот на летниот солистициум точно во 12 часот и 51 минута (1051 GMT), официјално започна летото. Ова значи дека денес Сонцето ја достигнува највисоката точка на небото над северната хемисфера, што го прави 21-ви јуни најдолгиот ден во...
Објавено на 21.06.2014 - 15:12

Аудио и видеотехника
По повод Празникот на музиката на 21 јуни, компанијата АЛФА АУДИО за љубителите на квалитетниот звук ќе организира специјален музички настан на платото до Тренд Кафе во Skopje City Mall. Настанот, кој ќе започне во 12 часот, истовремено го обележува и 21-от роденден на АЛФА АУДИО. Прославата е дел...
Објавено на 19.06.2014 - 15:56

Електроника
Во организација на Институтот за електроника, а во соработка со SEAVUS и SEDC од 23-ти до 27-ми јуни во просториите на ФЕИТ и SEDC ќе се одржи Летна школа за дизајн на вградливи микрокомпјутерски системи (ВМС). Притоа, покрај предавачите од ФЕИТ, на летната школа ќе има и гостувачки предавачи од...
Објавено на 19.06.2014 - 12:18

Pages