Информатика
По долго и верно служење на корисниците, на почетокот на декември оваа година, на 21 годишна возраст отиде во легендите популарниот, симпатичен и безмалку неприкосновен Clip Art, неизбежен дел од Microsoft Word почнувајќи од верзијата 6.0 па се до последната (2014). Неговата улога ја наследува Bing...
Објавено на 11.12.2014 - 11:15

Автомобилска техника
Во Велика Британија отворена е првата дигитална продавница за автомобили. Hyundai Motor и дигиталниот малопродажен ланец “Rockar” ги здружија силите формирајќи го “Rockar Hyundai” притоа претставија иновативен пристап при купувањето нов автомобил којшто ги задоволува потребите на современиот...
Објавено на 10.12.2014 - 13:43

Информатика
Интернет прегледувачот Opera Mini веќе трета година опстојува во уредите на Apple, покрај нивниот прегледувач Safari. Firefox стоеше настрана, но имаше и причина за тоа – своевидното “ембарго” од страна на Apple кон таканаречените “third party” компании, меѓу кои беше и Mozilla. Досега, некои од...
Објавено на 09.12.2014 - 13:46

Омнибус
Под мотото “Поврзување на културите преку образованието“ годинава од 1. до 3. декември беше одржан 11от Самит за едукација, а за прв пат во Турција. Градот Истанбул, познат како “град на среќата”, со својата богата историска култура и традиција, мост меѓу западната и источната култура, беше...
Објавено на 08.12.2014 - 18:15

Омнибус
Сите кои студирале го знаат овој проблем: во текот на семестарот учењето се остава за понатаму бидејќи има време до колоквиумот или до испитот (се разбира дека има и исклучоци како и во сè), а времето наместо за учење, се троши на другарување и забава. Си велите: еднаш е човек млад и треба да се...
Објавено на 02.12.2014 - 14:35

Автомобилска техника
Ако имате вешти раце, смислa за поправки и некое пристојно техничко образование (или практична наклоност кон техниката), тогаш, многубројни се причините зошто треба самите да си го поправате својот автомобил. Ќе наведам неколку: презафатеност на сервисите за поправка на автомобили, релативно...
Објавено на 27.11.2014 - 11:53

Информатика
Минатата недела на конференцијата Supercomputing која се одржа во Њу Орлеанс корпорацијата Интел најави неколку нови и неколку подобрени технологии потцртувајќи ја нивната лидерска позиција во сегментот на високата компјутерска технологија (High Performance Computing - HPC). Интел ја претстави...
Објавено на 24.11.2014 - 17:41

Омнибус
Најголемиот и најпознат агрегатор на блогови во Македонија blogirame.mk го отвори гласањето за третото по ред доделување награди за корисниците na Твитер и блог-севисите од Македонија. Предложените добитници се “натпреваруваат” во неколку категории. Блогерите ќе можат да станат носители на титулите...
Објавено на 20.11.2014 - 12:08

Автомобилска техника
Со успех се позлати мотото на велешки "Брако" (“Брако – Потпис за успех”) со неодамнешната јавна промоција на првиот македонски комунален камион. Ова е голем дeн за македонското стопанство затоа што конечно и Македонија влезе на ексклузивната карта на производители на моторни возила за специјална...
Објавено на 17.11.2014 - 12:34

Астрономија и астронаутика
Во моментов во тек е спуштањето на роботизраниот модул од сондата Розета врз површината на кометата 67P. За сите заинтересирани, ЕСА врши директен пренос од овој историски настан на страницата new.livestream.com/accounts/362/events/3544091 Вселенското летало наречено “Розета” (“Rosetta") беше...
Објавено на 12.11.2014 - 12:29

Pages