Омнибус
Во организација на Сојузот на пронаоѓачи и автори на технички унапредувања на Македонија во рамките на саемската манифестација ТЕХНОМА 2014 по 35-ти пат се одржува изложбата на пронајдоци нови технологии, нови производи, технички унапредувања, иновации, индустриски дизајн, трговски марки и...
Објавено на 13.10.2014 - 15:26

Телекомуникации
Македонски Телеком и Т-Мобиле Македонија денес отворија нова продавница во Скопје. Продавницата, која се наоѓа на приземје, во Градскиот трговски центар, на површина од 210 метри квадратни, има седум работни единици и нуди мултимедијално искуство за корисниците. Станува збор за нов концепт на...
Објавено на 09.10.2014 - 19:18

Автомобилска техника
Големи проблеми во градските средини предизвикуваат комерцијалните возила (доставни, комунални и сл.) погонувани од класичен дизелски мотор, во смисла на големо загадување на средината во којашто се движат. Шведската фирма “Волво” на пат е значително да го ублажи, па дури и да го елиминира овој...
Објавено на 07.10.2014 - 13:23

Автомобилска техника
Картингот е најмасовен автомобилски спорт во светот. Има стотици, илјадници поклоници. Од овој спорт се регрутираат тркачите во Формула 1 и во останатите автомобилски спортови. Но картингот може да биде и за забава и рекреација. Накратко, возењето картинг е вистинско задоволство, авантура и високо...
Објавено на 03.10.2014 - 15:45

Биологија
Од 28-ми септември до 4-ти октомври во Македонија престојува еден од најпознатите астробиолози, Милтон Веинрајт (Milton Wainwright). Главната цел е собирање на примероци од повеќе екстремни средини (нетипични и непогодни за живот) и понатамошно истражување дали во нив живее некоја бактерија или...
Објавено на 30.09.2014 - 12:02

Информатика
Денес, во конгресниот центар на Скопскиот саем, Неоком го претстави neoCloud и првата достапна услуга vDC – виртуелен податочен центар. neoCloud е бренд од портфолиото на професионални ИКТ услуги во соработка со интернет и телеком провајдерот Неотел. Целта на neoCloud e да им овозможи комплетна...
Објавено на 24.09.2014 - 16:48

Автомобилска техника
Како што најавивме Тесла конвојот 2014 со возилото Тесла Модел С викендов, од 19 до 21 септември, пропатува низ Македонија. Иако првично беше планирано карванот да се задржи samo во Скопје и Тетово, поради тоа што еден од организаторите е Универзитетот на југоисточна Европа, на задоволство на...
Објавено на 22.09.2014 - 16:02

Фототехника
Скопското астрономско друштво (САД) организира изложба на астрофотографија насловена “Небото над Македонија“. Изложбата ќе биде отворена на 22.09.2014 година (понеделник) во 20:00 часот во Младинскиот културен центар. На изложбата ќе бидат претставени фотографии од членовите на “Скопското...
Објавено на 22.09.2014 - 14:32

Автомобилска техника
Денес, со почеток во 11 часот, на кампусот на Електротехничкиот и Машинскиот факултет, како дел од глобалниот настан "Европска недела на мобилноста”, ќе се одржи настанот "Електричен полигон“. Настанот се организира на иницијатива на "Електромобилност Македонија" во соработка со Машинскиот и...
Објавено на 19.09.2014 - 01:21

Металство и машинство
Инженерите (без исклучок, од сите профили и категории) се секогаш првоповиканите секаде каде што има проблеми за решавање од каква било природа. Да се создаде машина за извршување на некоја работа, да се поправи некој систем што се расипал, да се произведе производ којшто му служи на човекот и му...
Објавено на 18.09.2014 - 12:20

Pages