Медицина
Дали сте од оние лица кои во текот на жешките летни денови често бараат освежување со вкусен сладолед и ладни пијалаци, дополнително разладени со коцки мраз? Ако е така, веројатно забележувате дека понекогаш од вашите омилени ледени десерти добивате силна главоболка. За среќа, болката е со краток...
Објавено на 27.08.2012 - 11:16

Биологија
Според повеќе докази денес постојат мислења дека животот на Земјата настанал од материјал донесен од астероиди или комети. Ова тврдење се базира на претходни истражувања со кои е утврдено дека аминокиселините се основните градежни елементи на животот. Истражувајќи ги структурите на нивните молекули...
Објавено на 24.08.2012 - 10:41

Медицина
Милиони луѓе во светот од кои најмногу се Американци, се обидуваат да ги загубат маснотиите и да ја намалат телесната тежина. И додека тие трошат огромни пари и време за вежби и разно-разни препарати за да ги отстранат маснотиите од своето тело, три тима на истражувачи објавиле дека телото на...
Објавено на 23.08.2012 - 14:10

Астрономија и астронаутика
Црвената Планета е дом на Морски долини (Valles Marineris), најголемиот кањон во Сончевиот систем. Во овој кањон лежи понорот Јус (Ius Chasma). Оваа фотографија на која е прикажан подот на јужниот ров е направена од МРО (Mars Reconnaissance Orbiter). Кањонот е познат по неговите стратиграфски...
Објавено на 22.08.2012 - 10:22

Информатика
HP деновиве го најави новото печатачко решение кое им овозможува на потрошувачите на малите и средни претпријатија со стратегиски капитал да ги намалат трошоците и да ја зголемат продуктивноста како во работните простории така и во движење. Новиот HP Officejet 6700 Premium e, сè-во-едно уред, ја...
Објавено на 21.08.2012 - 14:09

Биологија
Според најновите истражувања, човекот не е единственото живо суштество кое може да ги распознава лицата на другите луѓе. Научниците кои се занимаваат со истражување во светот на инсектите, откриле дека осите ја имаат истата способност. Иако можеби изгледа дека досадниот и опасен рој трага по...
Објавено на 21.08.2012 - 10:27

Информатика
Низа од вертикални црни и бели линии со различна ширина, едноставно наречена "бар-код" го решила големиот проблем на потрошувачкото општество. На почетокот на триесеттите години на 20 век, студентот Волис Флинт дошол до брилијантна идеја дека може драматично да го забрза купувањето во продавници,...
Објавено на 09.08.2012 - 19:12

Биологија
Истражувањата на Роберт Друс, претседател на Институтот за херпетологија на Академијата за природни науки во Калифорнија, откриваат чудни нешта поврзани со слухот на некои животни. Така, тој утврдил дека кобрите, за кои се мисли дека играат на музика, всушност, немаат надворешни уши и не можат да слушаат. Овие животни единствено реагираат на сопствените звуци, а нивниот "танц" се состои од одбранбени движења и се реакција на движењата на свирачот
Објавено на 08.08.2012 - 14:00

Медицина
Голем е бројот на луѓе кои живеат неквалитетно поради Алцхајмеровата деменција. Алцхајмеровата болест е прогресивна, дегенеративна болест која ја смалува моќта на помнење, разбирање и комуникација. Според Светската здравствена организација, околу 24 милиони луѓеšво светот патат од оваа болест, само...
Објавено на 07.08.2012 - 12:38

Астрономија и астронаутика
Роверот Кјуриосити беше фотографиран додека се спушта со помош на падобран низ атмосферата на Марс околу една минута пред слетувањето. Фотографијата е направена од Марсовиот извидувачки орбитер (Mars Reconnaissance Orbiter) со неговата камера позната како High-Resolution Imaging Science Experiment...
Објавено на 07.08.2012 - 12:28

Pages