Информатика
Минатиот месец HP претстави десет дигитални печатачки системи вклучувајќи го и првиот 29-инчен формат на HP Индиго печатот. Десетте нови системи вклучуваат: • Три од следната генерација HP Индиго печатачи со 29-инчен формат способни за производство на речиси сите комерцијални печати и многу поширок...
Објавено на 30.03.2012 - 10:15

Информатика
HP објави дека на своите бизнис клиенти започнува да им ги нуди решенијата на LANDesk management. Според нив овие решенија ќе им овозможат зголемена продуктивност на крајните корисници, но и услови за поедноставно да ги обезбедат и поврзат уредите во нивната околина. Оваа соработка помеѓу HP и...
Објавено на 30.03.2012 - 10:09

Астрономија и астронаутика
Околу езерото Чемси (Chiemsee) во југоисточна Баварија, е пронајден исклучително интересен кратер од удар на комета или астероид. Иако има многу места на Земјата каде што е утврдено дека во минатото паднал метеор, само мал број од нив содржат поголем број на кратери. Областа Чемгау (Chiemgau), која...
Објавено на 30.03.2012 - 00:29

Медицина
Научниците од еден кинески универзитет објавија дека од генетски модифициран ориз успеале да издвојат еден вид протеин (албумин) кој го има во крвта на човекот. Научниците најпрво генетски ги подготвиле зрната ориз со одредени хемиски постапки, а дури потоа оризовите зрна произведувале зголемена...
Објавено на 29.03.2012 - 15:24

Медицина
Нови две научни истражувања покажаа дека хормонската терапија за жените е поврзана со намалување на мозокот, но не и со лезиите на малиот мозок, šшто е прв знак за церебрално-васкуларно заболување, објави американскиот магазин "Neurology“. Некои претходни истражувања покажале дека естрогенот, со...
Објавено на 18.03.2012 - 04:56

Астрономија и астронаутика
Ако само накратко погледнете во фотографијата прикажана овде, сигурно би помислиле дека станува збор за комета. Но, тоа всушност не е комета, туку ѕвездата Мира, која се движи толку бргу низ меѓуѕвездениот простор, што зад себе остава опашка. Мира е ѕвезда од соѕвездието Кит (Cetus). Таа е црвен...
Објавено на 18.03.2012 - 04:54

Екологија
Потрошувачите во САД годишно конзумираат петнаесет милијарди литри вода во шишиња, во вредност од единаесет милијарди долари. Во САД, водата во шишиња не значи минерална вода, па дури ни "чиста изворска" вода, која е поквалитетна и побезбедна од водата во градскиот водовод. Според истражувањата на...
Објавено на 17.03.2012 - 16:24

Астрономија и астронаутика
Блесокот на гама-зраци GRB 080319B детектиран од сателитот Свифт (Swift) на 19 март 2008 година е најдалечен космички објект теоретски видлив со голо око. Со мерење на црвеното поместување е установено дека блесокот се случил на оддалеченост од 7,5 милијарди светлосни години, што значи дека му...
Објавено на 17.03.2012 - 16:01

Информатика
iPhone SE, Mac Studio, M1 Ultra, Apple Studio Display... и што уште не На Peek Performance, како што беше наречен првиот Apple настан во 2022 година беа презентирани изненадувачки многу нови работи. Претставувањето на третата генерација на iPhone SE беше очекувано, но покрај ова беше претставен и целосно нов десктоп Mac со нов M1 Ultra процесор и Mac Studio дисплеј со вградена камера, звучници и USB порти. Во продолжение прочитајте накратко што сè Apple најави на пролетниот настан.
Објавено на

Медицина
Шеќерот и засладувачите предизвикуваат двe различни нервни реакции. Притоа само една од двете супстанции испраќа сигнали за задоволство до мозокот. Погодете која ...
Објавено на

Pages