Астрономија и астронаутика
Кога една ѕвезда доаѓа до крајот на својот живот, таа почнува да исфрла маса со неверојатна брзина. Новите набљудувања на суперџинот Бетелгез може да им помогнат на научниците во разбирањето на тоа како се остварува ова губење на масата. Набљудувањата направни со телескопот VLT на Европската јужна...
Објавено на 11.07.2012 - 10:15

Електроника
Неодамна Fujitsu Semiconductor Europe (FSEU) ја пушти во употреба својата нова алатка за онлајн-симулација, првенствено наменета за нивните ИК за управување на моќност – PMIC (Power Management IC). “За инженерите-проектанти кои ги употребуваат овие производи на Фуџицу, ‘Easy DesignSim’ претставува...
Објавено на 11.07.2012 - 10:09

Медицина
Обемот на струкот или половината е многу битен за убавиот изглед, но истражувачите велат и за здравјето! Така било утврдено дека половината кај жените не е здраво да биде поголема од 88 cm, а кај мажите повеќе од 101 cm. Во оваа област се наоѓаат многу битни органи: црниот дроб, жолчката,...
Објавено на 10.07.2012 - 10:42

Информатика
Женева, Швајцарија, 4 јули 2012 година – Корпорацијата Интел им честита на Европската организација за нуклеарно истражување (CERN) и на заедницата LHC (Large Hadron Collider) за постигнатиот напредок во истражувањето за Хигсовиот бозон (Higgs Boson). Интел е горд на своето партнерство со ЦЕРН преку...
Објавено на 09.07.2012 - 17:27

Медицина
Милиони луѓе во светот се неподвижни или не можат да ги движат екстремитетите. Со цел да им се помогне на ова поле се вршат многу експерименти. Американскиот научник Метју Шефер открил техника која може да се приклучи на нервниот систем кај парализираните луѓе и повторно да ги активира нервите од...
Објавено на 09.07.2012 - 14:20

Биологија
Борбата против комарците се одвива со децении, но сè уште не успеавме да се "куртулиме" од овие крвопии. А како што изгледаат работите состојбата може и да се влоши, бидејќи комарците ја зголемуваат отпорноста на сè повеќе инсектициди. На рака на оваа напаст и оди и глобалното затоплување, кое сега...
Објавено на 09.07.2012 - 14:00

Астрономија и астронаутика
Еден зачудувачки нов лик на еден од најблиските галактички соседи на Млечниот Пат, Барнардовата галаксија, открива богато формирање на ѕвезди и маглини со чудни облици. На релативно блиска оддалеченост од околу 1,6 милиони светлински години, Барнардовата галаксија е член на локалниот архипелаг од...
Објавено на 06.07.2012 - 14:04

Информатика
Поседувањето на компјутер со вистинска вештачка интелигенција кој ќе биде во можност да одговори на секоја вербална или гестикуларна команда на сопственикот е долг, да не речам децениски сон на секој закоравен "сај-фај" почитувач. Па, оние кои се доволно среќни да го поседуваат iPhone 4S со Сири...
Објавено на 06.07.2012 - 13:30

Медицина
Плачеме кога сме тажни. Плачеме од радост, но плачеме и кога чувствуваме голема болка. Но, сте знаеле ли дека плачењето е особено здраво и помага при воспоставувањетоšна емоционална рамнотежа во разни ситуации? Според научните истражувања, честото плачење е една од важните причини заради која...
Објавено на 05.07.2012 - 16:22

Физика
Денес, 4 јули 2012 е голем ден не само за ЦЕРН и атомската физика, туку за науката и човештвото воопшто! Имено, по денешната прес-конференцијата предводена од два независни тима на ЦЕРН: ATLAS и CMS, научното поимање на светот може од корен да се промени! Двата независни тима научници од проектите...
Објавено на 04.07.2012 - 18:52

Pages