Медицина
Иако процесот на стареење не може да се победи, постојат начини кои можат да го забават, а со тоа да се одржи младешкиот изглед. Разни научници трагаат по клучот на долговечноста, по еликсирот на животот, а секој ден се поблиску до решавање на загатката за човечката бесмртност. Во меѓувреме, додека...
Објавено на 24.07.2012 - 13:12

Информатика
Еволуција или фејслифт? Зависи од тоа од која верзија на Андроид оперативниот систем за smartphone уреди се префрлувате на Android 4.1 Jelly Bean. Доколку тоа го правите од постарите, секако дека најновото "кутивче со бонбони", како што гласи придавката на Android 4.1 ќе го доживеете како вистинска...
Објавено на 23.07.2012 - 13:14

Астрономија и астронаутика
На денешен ден, 43 години Нил Армстронг, командантот на космичкиот брод "Аполо 11" слегол од скалите на Месечевиот модул "Орел" (Eagle) и направи еден мал чекор во Морето на тишината на Месечината, кој го нарекол "голем скок за човештвото", бидејќи тоа бил прв чекор што го направил човек на друго...
Објавено на 21.07.2012 - 12:10

Астрономија и астронаутика
Приложената фотографија, всушност, е првата слика којашто воопшто е направена на Земјата од Месечината (барем од страна на човекот - би додал некој ☺). Фотографијата е направена во далечната 1966 година од страна на тогашниот Лунарен орбитер 1 и од новинарите во тоа време уште веднаш беше...
Објавено на 20.07.2012 - 12:44

Астрономија и астронаутика
Сончевиот систем е "еднонасочна улица". Имено, сите планети, како и сите други тела кои се дел од системот, орбитираат околу Сонцето во иста насока. Тоа важи и за телата од Кајперовиот појас кои беа откриени во изминативе неколку години. Колку што ни е нам познато, во Сончевиот систем не постои...
Објавено на 19.07.2012 - 11:15

Автомобилска техника
Прочуената германска фирма DEKRA која, покрај останатото, се занимава и со лабораториски услуги и испитување на производите, спроведе практично истражување за тоа како електричните автомобили функционираат во зима на многу пониски температури, т.е. околу 0°C. Испитувањето покажало дека при овие...
Објавено на 18.07.2012 - 10:54

Екологија
Природата не е секогаш невина жртва на загадувањето. Така, исчезнувањето на водниот живот и загадувањето на оризовите полиња во и околу реката Банијапахит на островот Јава во Индонезија, не се должи на никаква човеково злодело туку за ова се виновни тиркизните води на едно езеро! Се работи за вода...
Објавено на 17.07.2012 - 11:07

Медицина
Не сте го сретнале партнерот што сте го замислиле, имате материјални проблеми, сакате да се посветите на кариерата, но биолошкиот часовник безмилосно отчукува, проследен со опомените на мајките, бабите, стрините… Ослободување од оваа мора, како и намалување на стресот поради ова, пронајде науката...
Објавено на 16.07.2012 - 12:11

Медицина
Во компанијата ИБМ постои одделение за добивање и развој на нови материјали со цел да се намали димензијата на компјутерскиот чип, а неговата искористеност да остане иста, па дури и поголема. Во последно време се работи на нови полимерни материјали што дејствуваат како органски полуспроводници или...
Објавено на 13.07.2012 - 11:22

Медицина
Веројатно ќе ве зачуди овој наслов особено кога скокаат цените и има хроничен недостаток на храна на глобален план, но прочитајте го текстот и ќе видите за што се работи! Секој петти жител на планетата, или 20% од популацијата има проблеми со нетолеранција на храна која се утврдува со тест на крвта...
Објавено на 12.07.2012 - 10:55

Pages