Биологија
Како што деновите стануваат покуси, а ноќите подолги и постудени, лисјата на дрвјата ја менуваат бојата. Така, лисјата на јасените и тополите наликуваат на слатници, а оние на јаворот, на пример, се обоени во сите нијанси на зајдисонце: од портокалови и румени, па сè до темноцрвени дури и виолетови...
Објавено на 21.09.2012 - 11:46

Информатика
Денес во 12 часот се отвора новиот продажен салон за Apple на Дуна. Новиот Duna iStore е сместен во Градскиот Трговски Центар на приземје како едно од најпопуларните места за купување во Скопје. На денот на отворањето Дуна ќе понуди 10% попуст на сите производи кои можат да се купат во продажниот...
Објавено на 20.09.2012 - 11:04

Информатика
Компанијата HP објави дека агенцијата за истражување на пазар ИДЦ изјави дека HP, за прв пат на американскиот пазар, има најголем пазарен удел во категоријата на работни станици и дека во текот на второто тромесечје оваа година во истата категорија ја забележа водечката позиција на светскиот пазар...
Објавено на 19.09.2012 - 11:53

Медицина
Најновите истражувања покажале дека за добар слух подоцна во животот, добро е свирењето на некој инструмент да се почне што порано во животот. Нина Краус, директор на лабораторијата за невронски мрежи при Северозападниот универзитет во Еванстон, Илиноис, вака ја објаснува причината заради која не...
Објавено на 19.09.2012 - 10:47

Астрономија и астронаутика
Како оваа маглина го добила своето име? Па, погледенте ја приложената фотографија, а потоа отворете го географскиот атлас за да се присетите на формата на истоимениот континент или обратно. Аналогијата е повеќе од очебијна нели ;-). Делот од маглината којшто на картата соодветствува на Централна...
Објавено на 18.09.2012 - 11:51

Биологија
Многупати и од многумина веројатно сте слушнале дека убаво се чувствуваат кога работат во градината или кога го поминуваат денот во природа одморајќи на некоја зелена ливада. И сигурно, кога сте го слушнале тоа, како и јас, сте мислеле дека тоа е заради чистиот воздух или радоста дека она што го...
Објавено на 17.09.2012 - 17:18

Информатика
На последниот ден на "ИДФ 2012 Сан Франциско", воведното предавање го одржа главниот службеник за технологија на Интел – Џастин Ратнер (Justin Rattner). Тој ја сумираше својата визија за иднината на безжичните комуникации обраќајќи им се на присутните со следните зборови: " Во иднината, ако уредот содржи компјутерски дел, тогаш тој ќе биде во состојба да се поврзува со други уреди. Од наједноставните embedded сензори, па сè до најнапредните податочни центри во облак, ние ги бараме начините на кои сите овие работи меѓусебно ќе се поврзат, без потреба од кабли ." Ратнер премиерно го демонстрираше првото воопшто целосно дигитално WiFi радио, наречено "Радио на Муровиот закон"
Објавено на 14.09.2012 - 13:30

Телекомуникации
Тим Кук, CEO на Apple, вчера во Сан Франциско го претстави новиот iPhone 5. Презентацијата беше одржана на само стотина метри од местото каде што се одржува "ИДФ Сан Франциско 2012". Како што и беше очекувано, iPhone 5 доаѓа со нешто поголем 4-инчен екран, а е тенок само 7,6 mm. Во срцето на уредот...
Објавено на 13.09.2012 - 16:28

Информатика
Вториот ден од ИДФ започна со воведното предавање (keynote) на Рене Џејмс (Renée James), постар потпретседател и генерален менаџер на Групацијата за софтвер и услуги на корпорацијата Интел, која ја претстави својата визија за транспарентна компјутерска техника и технологија. Концептот како таков може да биде воспоставен единствено доколку постои отворен систем за развој, кој ќе овозможи кодот што ќе го испрограмираат развојните софтверски инженери и програмери непречено да се вчитува и да работи независно од средината на опкружување и уредот кој се употребува. На овој начин би се намалила потребата за компромис меѓу финансиските и техничките услови кои треба да се задоволат.
Објавено на 13.09.2012 - 14:45

Информатика
И започнавме... По долгата ноќ на исчекување и возбуда, утрото заедно со колегите новинари се упативме од хотелот Хилтон кон Москон центарот во Сан Франциско, каде што се одржува ИДФ. Како мал куриозитет, токму оваа година ИДФ одбележува 15 години од своето постоење, време за кое досега се одржале над 100 вакви форуми на повеќе локации во светот. По пристигнувањето и регистрацијата следува донесување тешка одлука: што да се проследи денес. А, денешната понуда од презентации и демонстрации на производи и технологии беше опширна, сите теми повеќе од примамливи
Објавено на 12.09.2012 - 13:45

Pages