Психологија
Со истражување и низа експерименти и научно е потврдено дека луѓето кога ќе достигнат одредена возраст стануваат помудри од помладите и дека тоа не е резултат само на искуството и знаењата стекнати со годините. Со научна студија е докажано дека мажите и жените кои имаат минимум 60 години се подобри...
Објавено на 04.10.2012 - 13:20

Астрономија и астронаутика
Многу малку луѓе знаат за овој природен феномен, а уште помалку го имаат и забележено. Причината за тоа е што тој многу ретко се појавува на ноќното небо. Доколку го набљудувате небото од некоја темна локација, тоа е полно со многу интересни и понекогаш невообичаени случки: отсјајот од соларните...
Објавено на 03.10.2012 - 13:04

Еурека
По 33. пат во континуитет од 1980 година во организација на Сојузот на пронаоѓачите и автори на технички унапредувања на Македонија – СПАТУМ, се организира изложбата на пронајдоци, иновации, нови технологии, нови производи, технички унапредувања, индустриски дизајн, трговски марки, младинско...
Објавено на 29.09.2012 - 12:29

Информатика
Корпорацијата Интел ги објави победниците на Intel Business Challenge Europe 2012, натпреварот за бизнис-план во областа на технологијата, кој помага да се откријат и поддржат најдобрите студенти и дипломци во Европа. Натпреварот се организира истовремено со European Forum for New Ideas (Европски...
Објавено на 28.09.2012 - 13:44

Медицина
Мобилните телефони не се безопасни. Опасноста се крие во тоа што биолошкиот ефект од електромагнетото поле се акумулира така šшто настануваат одложени последици, меѓу кои се развој на дегенеративни процеси на централниот нервен систем, но и леукемија, како и хормонални заболувања. Затоа се...
Објавено на 28.09.2012 - 11:17

Биологија
Нови видови животни се пронајдени на површина од 220 илјади квадратни километри густа прашума во централно Борнео, предел за кој се грижат Малезија, Индија и Брунејскиот султанат, се наведува во соопштението на WWF (Светската фондација за заштита на природата). Научниците од WWF апелираат до трите...
Објавено на 27.09.2012 - 11:15

Медицина
Тесните фармерки, кои неколку сезони се ултимативен моден тренд, може да предизвикаат здравствени проблеми и кај двата пола. Додека ги носат своите омилени претесни фармерки, модните жртви го губат чувството во нозете и страдаат од мералгија парестетика, односно губење на осетот во надворешниот дел...
Објавено на 26.09.2012 - 11:04

Астрономија и астронаутика
Со цела армада летала, кои орбитираат околу Марс, и со роверите, кои ползат по неговата површина, секојдневно добиваме многу фотографии од Црвената планета. Овие фотографии од сателитите на Марс - Фобос и Деимос се направени од камерата CRISM (Compact Reconnaissance Imaging Spectrometer for Mars),...
Објавено на 25.09.2012 - 11:03

Информатика
ХП неодамна ја претстави новата линија на персонални компјутери за широка потрошувачка и додатоци создадени за работа со Microsoft® Windows 8. Линијата е совршена за технолошки едуцираните корисници кои се љубители на извонредните перформанси и дизајн за поволна цена. ХП исто така додаде во...
Објавено на 24.09.2012 - 17:32

Медицина
Во светот, па и во Македонија, енормно е зголемена употребата на антибиотици. Ако на тоа се додадат антибиотиците што се внесуваат во човечкиот организам преку храната, доаѓаме до сознание дека постоечките антибиотици не дејствуваат како некогаш. Можеби една од причините за тоа е и таа што и...
Објавено на 24.09.2012 - 11:44

Pages