Астрономија и астронаутика
Во пет различни наврати, вселенското летало Марс Експрес го сликаше познатиот кратер Гале (Galle Crater) на Марс, кој неодоливо потсетува на мало лице што се смее. Фотографиите, направени од стереокамерата со висока резолуција (High Resolution Stereo Camera - HRSC) за време на орбитите 445, 2383,...
Објавено на 03.07.2012 - 10:41

Медицина
Во минатото, тетоважите претставувале симбол на бунтовништво и се поврзувале со опасни и груби момчиња. Биле обележја на морнари, војници, но и на девојки со сомнителен морал. Во меѓувреме, тетоважите заедно со пирсингот стануваат незаменлив моден детаљ. Голем број светски познати личности го...
Објавено на 03.07.2012 - 10:32

Автомобилска техника
Според новата европска регулатива, од 1.11.2012 сите нови автомобилски гуми кои ќе се продаваат во Европската Унија ќе мора да имаат унифицирана етикета со димензии 75 x 110 mm (portrait ориентација) на која на јасен визуелен начин ќе бидат прикажани оценките за основните експлоатациски параметри...
Објавено на 02.07.2012 - 10:35

Медицина
Бремените жени изложени на два вообичени загадувачи се подложни на можноста да родат деца со деформитети на срцето, тврди епидемиологот Беате Роц од Калифорнискиот универзитет во Лос Анџелес. Ова мислење таа го даде по споредбата на дневните мерења на загаденост на воздухот земени на 30 локации во...
Објавено на 02.07.2012 - 10:23

Информатика
Според зборовите на HP новата S серија на лаптоп комјутери доаѓа со оптимизација за Genuine Windows и истите нудат: мултимедиумски алатки едноставни за користење, безбедност, алуминиумско куќиште за екстра заштита. Преносните уреди доаѓаат со три различни големини на екранот, дискретна графика и...
Објавено на 29.06.2012 - 13:45

Биологија
Стекнатиот ексклузивитет на антрополошка припадност при раѓањето во ниту еден момент не нè ослободува од автоматски преземената одговорност за остатокот од живиот планетарен свет. Постоењето на конкретна свест од таков вид (практично имплементирана низ најсовремените научно-технички трендови и...
Објавено на 29.06.2012 - 10:45

Информатика
Од 25 до 26 јуни во Сан Франциско корпорацијата Интел по десетти пат ја одржа годишната конференција за истражување на која ги претстави последните иновации и достигнувања. Пред околу 150 новинари од 40 земји компанијата ја откри својата визија за тоа како ќе изгледа човечкото искуство со...
Објавено на 29.06.2012 - 10:36

Информатика
Во ерата на модернизмот низ која секој од нас се обидува повеќе или помалку успешно да "плива", на листата составена од сите познати и препознатливи "ноќни мори", кои предизвикуваат вистински уплав меѓу производителите и корисниците на електронски системи и уреди, влагата, како проверен "штетник",...
Објавено на 28.06.2012 - 10:31

Астрономија и астронаутика
Според истражувањата на Американската агенција за набљудување на вселенскиот простор (UCS), денес во вселенскиот простор околу Земјата и подлабоко во Сончевиот систем има преку 1 000 вселенски летала, кои се наоѓаат во оперативна состојба и се со најразлична намена. Најмногу има телекомуникациски...
Објавено на 28.06.2012 - 10:17

Астрономија и астронаутика
1. Кое е најтоплото место на Земјата? Ако веднаш помисливте Сахара - во право сте. На 13 септември 1922 година, во Ел Азизија во Либија биле измерени точно 57,8°C. 2. А најладното место? Нормално дека би очекувале на еден од половите. На јужниот земјин пол (Антарктик), на 21 јули 1983 година во...
Објавено на 27.06.2012 - 10:18

Pages