Биологија
Малечките хиракси кои живеат на карпестите подрачја на Блискиот Исток и Африка не изгледаат впечатливо, но припаѓаат на мошне интересна група животни. Долгите песни кои ги пеат едни на други покажуваат елементи на јазик, а имаат дури и дијалекти. Во една неодамнешна студија во израелски универзитет...
Објавено на 01.11.2012 - 13:12

Информатика
Новата серија Intel® Solid-State Drive 335 ја содржи најмалата и најефикасна NAND флеш ќелија на пазарот. Овие дискови нудат подобрување на целокупното работење на компјутерот, ја зголемуваат продуктивноста на апликациите и другите активности при процесирање како што се, на пример, пребарувањето на...
Објавено на 31.10.2012 - 12:48

Биологија
Корејските истражувачи тврдат дека во оризовите садници откриле два гена чувствителни на звук. Тие во Националниот институт за земјоделска биотехнологија во Сувон, Јужна Кореја, со изложување на растенијата на бучава и со проучување дошле до откритие како влијае тоа на активноста на генот. Во...
Објавено на 29.10.2012 - 12:38

Информатика
Интел Капитал (Intel Capital) , водечката организација на Интел за инвестирање, спојување и аквизиција, објави дека предводи инвестиција вредна 4 милиони долари во Ерудитор, со седиште во Москва, снабдувач на онлајн пазари за хонорарни работници и фирми. Руна капитал се придружи на Интел капитал во...
Објавено на 26.10.2012 - 14:54

Астрономија и астронаутика
Благодарение на опсерваторијата Чандра на НАСА, која набљудува во X-зрачното подрачје, како и неколку други опсерватории, идентификувана е супермасивна црна дупка со досега најмала забележана маса за ваков објект кој се наоѓа во средината на една галаксија. Со оглед на тоа што галаксијата-домаќин е...
Објавено на 26.10.2012 - 11:20

Омнибус
На 22 и 23 октомври во Барселона, Шпанија се одржаа двата главни настани на Интел кои се фокусираат на европското истражување, развој и иновации – "Истражување@Интел Европа" ( Research@Intel Europe) и "Европската конференција за истражување и иновации" (ERIC). Обата настана на едно место собраа...
Објавено на 25.10.2012 - 17:14

Психологија
Последните научни истражувања во врска со меморијата сугерираат дека нашиот мозок помни многу повеќе отколку што ние самите мислиме. Замислете го следното сценарио: еден ден во паркот забележувате група луѓе кои се караат и со кои се разминувате. Следниот ден дознавате дека полицијата бара некој...
Објавено на 24.10.2012 - 10:45

Омнибус
Лепливите ленти се прават уште од средината на 19. век, а во масовна употреба влегле благодарение на навидум неважен проблем што ја измачувал автомобилската индустрија. Како што многу луѓе наместо паста за заби и понатаму велат каладонт, така и брендот селотејп во нашата земја, но и во Велика...
Објавено на 22.10.2012 - 10:57

Медицина
Експертите сметаат дека иако нашиот мозок е многу добар во сортирање и обработка на податоци од светот што нè опкружува, постојат многу непотребни нешта што целосно го блокираат. Постојат моменти кога сите ние работиме неколку работи одеднаш и кога ќе дојде време, она што најмногу ни недостасува,...
Објавено на 19.10.2012 - 10:43

Астрономија и астронаутика
Европските астрономи открија планета со маса слична на Земјината што орбитира околу ѕвездата Алфа Кентаур Б, која што е еден од трите члена на системот Алфа Кентаур кој, пак, е најблизок до Сонцето. Планетата е откриена со помош на со инструментот HARPS поставен на 3,5-метарскиот телескоп во...
Објавено на 18.10.2012 - 10:00

Pages