Аудио и видеотехника
По повод Празникот на музиката на 21 јуни, компанијата АЛФА АУДИО за љубителите на квалитетниот звук ќе организира специјален музички настан на платото до Тренд Кафе во Skopje City Mall. Настанот, кој ќе започне во 12 часот, истовремено го обележува и 21-от роденден на АЛФА АУДИО. Прославата е дел...
Објавено на 19.06.2014 - 15:56

Електроника
Во организација на Институтот за електроника, а во соработка со SEAVUS и SEDC од 23-ти до 27-ми јуни во просториите на ФЕИТ и SEDC ќе се одржи Летна школа за дизајн на вградливи микрокомпјутерски системи (ВМС). Притоа, покрај предавачите од ФЕИТ, на летната школа ќе има и гостувачки предавачи од...
Објавено на 19.06.2014 - 12:18

Аудио и видеотехника
Сите микрофони собираат тон или создават аудиосигнал, но не го прават сите тоа на ист начин и не се сите добри за сè. Многумина тоа го знаат, но еве еден мал потсетник за помладите и поновите сниматели. Дизајнирани се различни микрофони за одредени специфични намени. Оној што ги познава предностите...
Објавено на 16.06.2014 - 12:17

Автомобилска техника
Германскиот производител на опрема за автомобилите неодамна го промовираше новиот систем од типот Common-rail CRS3-25 за инјектирање на дизелското гориво во дизелските мотори. Значајно е тоа што за прв пат притисоците на инјектирање се 2500 bar со кои горивото се атомизира во уште поситни делови...
Објавено на 13.06.2014 - 12:42

Медицина
“Витаминските додатоци може да имаат негативно влијание врз вежбите за издржливост и можат да го забават природниот одговор на мускулите на тренингот за издржливост” – вели една нова студија. На 54 здрави учесници по случаен избор, им биле давани витамин Ц и Е или плацебо, за време на тренинг кој...
Објавено на 12.06.2014 - 13:59

Телекомуникации
Корисниците на Т-Моbile од денес ќе можат да го користат мобилниот телефон како паричник и преку нивната постпејд сметка. Со MobiPay може безготовински да се плаќа во такси, ресторани, кафулиња, продавници и во голем број на други продажни места во Македонија а мрежата континуирано се проширува...
Објавено на 10.06.2014 - 14:30

Автомобилска техника
Оваа година шведската фирма за производство на автомобили “Волво” слави 50 години од претставувањето на првото детско седиште кое било вградено во автомобилот “Volvo PV 544”. Се работи за детско сигурносно седиште што го заштитува детето во случај на незгода со автомобилот. Иновативната безбедносна...
Објавено на 09.06.2014 - 12:28

Информатика
Во тек е 34-тото издание на еден од најголемите светски саеми за компјутерска техника Компјутекс, којшто се одржува во Тајпеј, Тајван. За време на саемот Интел претставува дел од палетата на нови производи планирани да се појават на пазарот оваа година. Процесорската технологија продолжува да се...
Објавено на 04.06.2014 - 12:01

Телекомуникации
Од 23 мај, сите корисници на Т-Mobile и T-Home имаат единствена можност да го активираат Family Box пакетот на услуги, кој ќе може во целост да ги задоволи телекомуникациските потреби на целото семејство, како што велат од овие две компании. Family Box е комбинација од најатрактивните мобилни и...
Објавено на 30.05.2014 - 15:09

Медицина
Сè почесто се гледа сличноста меѓу функцијата на компјутерот и функцијата на мозокот. Во милијардитиот дел од секундата се обработуваат електронски процеси, со една брзина што е над нашата моќ на претпоставување. Истражувањата на мозокот докажуваат дека имаме две сосема различни мозочни хемисфери...
Објавено на 29.05.2014 - 12:17

Pages