Омнибус
Лепливите ленти се прават уште од средината на 19. век, а во масовна употреба влегле благодарение на навидум неважен проблем што ја измачувал автомобилската индустрија. Како што многу луѓе наместо паста за заби и понатаму велат каладонт, така и брендот селотејп во нашата земја, но и во Велика...
Објавено на 22.10.2012 - 10:57

Медицина
Експертите сметаат дека иако нашиот мозок е многу добар во сортирање и обработка на податоци од светот што нè опкружува, постојат многу непотребни нешта што целосно го блокираат. Постојат моменти кога сите ние работиме неколку работи одеднаш и кога ќе дојде време, она што најмногу ни недостасува,...
Објавено на 19.10.2012 - 10:43

Астрономија и астронаутика
Европските астрономи открија планета со маса слична на Земјината што орбитира околу ѕвездата Алфа Кентаур Б, која што е еден од трите члена на системот Алфа Кентаур кој, пак, е најблизок до Сонцето. Планетата е откриена со помош на со инструментот HARPS поставен на 3,5-метарскиот телескоп во...
Објавено на 18.10.2012 - 10:00

Омнибус
На првиот Меѓународен ден на девојката на Обединетите Нации, 11 октомври 2012 г., корпорацијата Интел ја прошири глобалната посветеност за унапредување на образованието за девојките и жените преку објавување на повеќе стратешки партнерства и програми. Милиони девојки низ целиот свет имаат ограничен...
Објавено на 17.10.2012 - 10:22

Информатика
ХП денес ги откри првите индустриски мрежно поврзани, основни, печатачки решенија за студенти и професионалци по архитектура, инжинерство и градежништво (АЕК), наменето за домашна употреба, со печатење во голем формат и подостапно за повеќе корисници. Испорачување на печатење со голем формат преку...
Објавено на 17.10.2012 - 10:07

Омнибус
Од денес започнува најголемата и најреномираната саемска манифестација која традиционално се одржува секоја есен – Технома 2012. Ова е 38-мо издание на Меѓународниот саем на металургија, електроника, енергетика, неметали, градежништво, обезбедување и заштита, а во негов склоп се одржуваат и 13-тиот...
Објавено на 16.10.2012 - 10:42

Информатика
Согледувајќи ги сè поизразените грижи на технолошките и бизнис-менаџерите – врзани за сигурносните потреби за услуги во поглед на обработката на податоци "во облак" и обезбедувањето и користењето на голема база податоци – HP ги претстави новите интелигентни сигурносни решенија наменети за...
Објавено на 15.10.2012 - 11:37

Екологија
За проблемот од глобалното климатско затоплување на Земјата пишувавме повеќепати во ЕМИТЕР. Околу тој проблем климатолозите меѓусебе дури и се испокараа на самитот во Копенхаген, одржан во 2009 год. под покровителство на ООН (ЕМИТЕР бр. 4/11: "Климатските промени ги скараа научниците"). Меѓутоа,...
Објавено на 12.10.2012 - 15:05

Астрономија и астронаутика
Нашата најблиска сосетка, галаксијата Андромеда или М31 (бројот под кој е заведен овој објект во Месиеровиот каталог), има навистина чудно "семејство" од ѕвездени јата, кои се распределени во нејзината непосредна околина. Научниците, досега, регистрирале најмалку 7 ѕвездени јата околу Андромеда кои...
Објавено на 10.10.2012 - 15:06

Енергетика
Најголемата соларна електроцентрала во светот се наоѓа во Калифорнија, во местото Blythe, блиску до границата со Аризона, 360 km источно од Лос Ангелес. Таа има моќност од 1000 MW, а проектирана е од германската фирма Solar Millennium. (За споредба, вкупната моќност на трите хидроцентали во...
Објавено на 09.10.2012 - 11:09

Pages