Информатика
За време на овогодинешен IDF во Пекинг, кој се одвиваше минатата недела, извршните лица на корпорацијата Интел најавија нови технологии и партнерства кои имаат за цел да го променат начинот на кои луѓето ја користат технологијата односно од уреди да се пренасочат кон "клауд" системи. На форумот е...
Објавено на 15.04.2013 - 11:49

Астрономија и астронаутика
Дека површината на Месечината е ишарана со чудни пукнатинки близу до нејзиниот екватор беше забележано уште во 1970 год. од страна на мисиите Аполо, но во најново време Месечевата сонда LRO (Lunar Reconnaissance Orbiter), лансирана во 2009 год., ја дополнила сликата на Месечевата површина со...
Објавено на 12.04.2013 - 12:03

Металство и машинство
Денес во Народната канцеларија на Претседателот на Република Македонија во Скопје, се одржа предавање на тема "Во светот на наноматеријалите и нанотехнологиите". За значењето на наноматеријалите и нанотехнологиите, како нов тип на материјали и технологии чијашто примена сè повеќе зема замав и...
Објавено на 11.04.2013 - 16:10

Биологија
Плачењето е различно доживување за секој човек. Некои луѓе може да се разнежнат и од најмали нешта, а други, пак, се ладни како камен дури и во најтажните ситуации. Сте се запрашале ли зошто плачеме, зошто некои тврдат дека плачењето е корисно или кој плаче повеќе – мажите или жените? Плачењето е...
Објавено на 10.04.2013 - 12:14

Омнибус
Семките од сончоглед се дојдени, во Европа од Америка во 16 век, кога покрај зејтинот станале неопходна состојка во кујната. Меѓутоа, се покажале и како многу корисни за здравјето. Како одличен извор на витамин Е семките играат многу важна улога во превенцијата од кардиоваскуларни болести. Така...
Објавено на 09.04.2013 - 13:47

Астрономија и астронаутика
Аполинарис Патера (Apollinaris Patera) е стар вулкан на Марс, висок околу 5 километри, а се наоѓа северозападно од кратерот Гусев. Има димензии од 180 х 280 km. Неговиот кратер (или т.н. калдера) е со дијаметар од околу 80 km и длабочина до 1 km. Токму тој дел од вулканот е прикажан на оваа...
Објавено на 08.04.2013 - 11:51

Медицина
Висок крвен притисок, висок холестерол, атријална фибрилација или дијабетес, ги зголемуваат вашите шанси за срцев удар или мозочен удар. Преземете ги овие 9 нешта за да ги намалите шансите да добиете срцев или мозочен удар. 1. Вежбање секој ден – Секојдневното умерено вежбање го намалува ризикот од...
Објавено на 04.04.2013 - 12:07

Енергетика
Флексибилната, проѕирна и растеглива електроника е еден од најголемите предизвици со кои веќе неколку години се соочуваат многу научници и инженери во големите компании. Научниците Јонганг Хуанг од Универзитетот Нортвестерн и Џон Роџерс од Универзитетот Илиноис неодамна го објавија своето заедничко...
Објавено на 02.04.2013 - 12:43

Биологија
Истражувачите откриле нова метода за проучување на кислородот во големите молекуларни системи. Ова откритие ќе помогне во изучување на сложените конструкции на протеините. Инаку, како што е познато, биолошките молекули се основни единици на градбата на сите живи суштества. Тие содржат водород (H),...
Објавено на 01.04.2013 - 10:56

Информатика
Скопје оваа година ќе биде дел од серијата хакатони кои ќе бидат организирани во Источна Европа и Централна Азија, од страна YES бизнис инкубаторот како дел од мрежата на бизнис инкубатори во овој регион основана од Светската Банка. За време на викендот 13 и 14 Април на Универзитетот ФОН...
Објавено на 29.03.2013 - 17:43

Pages